Povodom obilježavanja Dana vakifa Behram-begove medrese u subotu, 7. oktobra 2023. godine, održana je svečanost u ovoj školi na kojoj su uručene vakufname novim vakifima.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor medrese Ahmed Hatunić, ministar u Vladi TK Fadil Alić, vakifi i gosti škole, njeni alumnisti, profesori i učenici.

Muftija Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju prisutnima istakao važnost vakufa, vakifa i Behram-begove medrese.

– Svako zrno dobra kod Allaha, dželle šanuhu, će biti nagrađeno i izneseno na vidjelo. Vaš vakuf je velika pomoć Behram-begovoj medresi, njezinom radu, misiji i napredovanju. Uvijek su nam vrijedna uvakufljenja naših porodica, uvakufljenja dobrih domaćina i domaćica, naših imama, profesora i učenika ove škole. Vakifi Behram-begove medrese su i naši džemati u domovini i dijaspori. Imamo sve više vakufa od onih koji su završili ovu školu. Oni su na nivou svoje generacije uvakufili određena sredstva iz zahvalnosti prema Stvoritelju što ih je uputio tim putem i iz zahvalnosti prema svojoj medresi. Jedna od ovih generacija je uvakufila oko 40.000 KM, naglasio je muftija Fazlović.

Behram-begova medresa danas objedinjuje ranije postojanje velikog broja medresa na području sjeveroistočne Bosne. Njen rad obnovljen je prije trideset godine.

– Juče je bilo tačno trideset godina kako smo počeli s radom Behram-begove medrese, četrdeset i četiri godina nakon što je njen rad zabranjen. Jedan sistem zabranio je njen rad a dvije decenije kasnije donio je odluku da poruši i zgradu ove škole, kako ne bi ostalo ništa vidljivo da je postojala Behram-begova medresa. Ali nemoguće je uništiti snagu trajno dobrih djela. Nakon četrdeset i četiri godine obnovili smo Behram-begovu medresu na ideji i dobru koje dugo traje i na imenu vakifa Behram-bega, kazao je muftija Fazlović. Prisjetio se prvih dana obnovljenog rada medrese 1993. godine i njenog razvoja kroz proteklih trideset godina. Iskazavši zahvalnost svima koji su u tome učestvovali, naglasio je da se radi o brojnim vakifima ove škole, institucijama Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, te dobročiniteljima i prijateljima iz drugih zemalja.

Direktor Ahmed Hatunić se ovom prilikom zahvalio svim vakifima te je istakao uspjeh ove škole.

– U ovim danima smo ispunjeni najljepšim osjećajima, zadovoljstvom i ponosom. To zadovoljstvo dolazi zbog svega onoga što je Behram-begova medresa postizala proteklih trideset godina. Preko 2.700 alumnista ove škole su naši najbolji predstavnici i svjetionici dobra, uz 521 učenika i učenicu u ovoj školskoj godini, kazao je direktor Hatunić. Istakao je brojne rezultate postignute u prošloj školskoj godini. Behram-begova medresa je i prošle godine nastavila nizati uspjehe pa je ponovo bila prva u vrednovanju trideset i tri srednje škole Tuzlanskog kantona. Direktor Hatunić je govorio i o trenutno najvažnijem infrastrukturnom projektu ove škole koji ima za cilj poboljšati prostorne i organizacijske uvjete za ostvarivanje što kvalitetnijih odgojno-obrazovnih rezultata.