Behram-begova medresa i ove godine je obilježila Dan vakifa, dan kad se u ovoj školi ukazuje na značaj vakufa i vakifa.

Na ovoj svečanosti, koja je održana u subotu, 5. oktobra 2019. godine, o radu škole i uspjesima njenih učenika i profesora u protekloj školskoj godini, te o infrastrukturnim projektima govorio je direktor Ahmed-ef. Hatunić. U svome obraćanju Seid-ef. Eminovića, šef Odjela za srednjoškolsko obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e, istakao je značaj naših medresa i zahvalio se vakifima koji izdvajanjima iz svojih imetaka pomažu njihov rad.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je čestitao vakifima ove škole, te je istakao važnost vakufa i dobročinstva.

„Danas je nezamislivo poimati sjeveroistočnu Bosnu bez Behram-begove medrese. Allahovom voljom, vašim naporima i naporima onih prije vas mi danas imamo ovu medresu, najbolju školu u ovom dijelu domovine, jednu od najbojih škola u Bosni i Hercegovini. Bereket ovog našeg doba je to što imamo snažne medrese. Budite uz Behram-begovu medresu ali isto tako pomozimo i sve naše škole. Tamo gdje živite pitajte direktore, razrednike i razrednice, učitelje i učiteljice kako im možete pomoći. Mi se moramo okrenuti nauci, znanju i tako ćemo najbolje posvjedočiti da smo muslimani. Na taj način pobrinimo se o svojoj djeci i imat ćemo dobar narod, dobru zemlju i pomoći ćemo svim ljudima,“ kazao je muftija Fazlović.

Brojni su vakifi obilježili i osnažili put Behram-begove medrese, a u želji da njihov hajrat ostane trajni poticaj dolazećim generacijama, Medresa ima i zid vakifa na kojem čuva spomen na njihovo dobročinstvo

Na ovoj manifestaciji uručene su vakufname novim vakifima Behram-begove medrese.