U Memorijalnom centru Gornja Kalesija danas će u 15.00 sati biti klanjana 26. kolektivna dženaza civilima ubijenim na području općine Zvornik tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a dženaza-namaz će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Posmrtni ostaci samo jedne žrtve ubijene u masovnim zločinima počinjenim na području općine Zvornik u periodu 1992-1995. godine, spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi.

Žrtva koja će biti ukopana jeste Džemal (Idriza) Manjić, rođen 1962, u Gornjoj Kamenici, Zvornik. On je imao svega 30 godina kada je ubijen, 1992. godine, na području općine Šekovići.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Pelemiši, na području općine Šekovići, u augustu 2004. godine.

Članovi porodice žrtvu su identificirali u januaru 2024. godine.

Prije dženaze, bit će otvoreno šehidsko spomen-obilježje Bijeli Potok. Programu će prisustvovati i obraćanja imati reisul-ulema Islamske zajedice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Izet-ef. Salkanović, kao i predstavnici vlasti.

Kada je u pitanju Zvornik, na ovom području se uvijek traga za posmrtnim ostacima 368 žrtava koje su ubijene tokom 1992. godine. Traga se i za 40 žrtava koje su nastradale tokom 1993. godine i za dvije žrtve nestale tokom 1994. godine.

Kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji centralni je dio obilježavanja godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom Zvornika.