Centralna svečanost Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije, koju organiziraju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik, održana je danas u Domu omladine u Zvorniku.

Na svečanosti je prof. dr. Ismetu Bušatliću uručena Povelja “Hasan Kaimija” za životno djelo, a Plaketa “Hasan Kaimija” za najbolje znanstveno djelo prof. dr. Adnanu Jahiću.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović naglasio je da je ona važna za Zvornik i Bošnjake koji žive u ovom gradu, ali i u cijelom Podrinju.

– Raduje nas naše današnje okupljanje u ovom lijepom gradu, našem Podrinju. Okupili smo se pod zastavom kulture i duhovnosti velikog Hasana Kaimije. Njegovo djelo je oličenje islamskih i univerzalnih vrijednosti, zato je i ostalo primjerom, putokazom svima nama stoljećima. Upravo je njegovo djelo, njegov primjer, ostao neprikosnoven, trajan – kazao je muftija Fazlović.

Ova generacija je osjetila koliko je važan primjer Hasana Kaimije, ocijenio je muftija Fazlović, dodavši da “nas je njegov putokaz usmjerio prema Zvorniku”.

– Zvornik je jedno od najvažnijih središta u ovom dijelu svijeta. Ne smijemo zaboraviti Zvornik, ljude koji žive u svom gradu u ovom dijelu naše domovine.

Imamo jednu od najznačajnijih manifestacija za Bošnjake u ovom mjestu, za Bošnjake u ovim sredinama, za sve Bošnjake ali općenito i za ljude, zajedno s našim komšijama je uvijek vrednije svako obilježavanje, sjećanje. Ova manifestacija već decenijama okuplja značajne ljude. Zahvalni smo Bošnjacima koji ovdje žive, nose svoje breme dostojno, zahvalni smo mnogim pojedincima, zato i dodjeljujemo nagrade manifestacije – naglasio je muftija, koji je dobitnicima i uručio nagrade.

EMRA2215.JPG - Dani Hasana Kaimije: Prof. dr. Ismetu Bušatliću uručena Povelja

Muftija je iskazao zahvalnost učesnicima u ovoj manifestaciji na velikom pregalaštvu.

– U ovoj prilici hoću da čestitam našim uglednicima u društvu. Počašćeni smo da imamo među nama ovako vrijedne alime, istraživače, naučnike, poput prof. dr. Bušatlića i prof. dr. Jahića. Htjeli smo potvrditi svoju svijest na ovaj način, htjeli smo istaknuti ovu dvojicu iznimno vrijednih i čestitih Bošnjaka. Mnogo smo dužni našim naučnicima. Nauka je naša vodilja, ona je kolosalna vrijednost. Dragi Bog je uvijek pravedan, a posebno Božiju pravdu vidimo u darivanju znanja – kazao je, između ostalog, muftija.

Dani Hasana Kaimije prvi put su održani 1991. godine u Zvorniku. Zbog teškog vremena tokom i neposredno nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu nije bilo moguće održavati ovu manifestaciju. Tako je ovo dvadeset i prvo ljeto u kojem Bošnjaci Zvornika Danima Hasana Kaimije jačaju svoju duhovnost i kulturu u Zvorniku, posljednjih godina i u drugim gradovima Podrinja. Manifestacijom se afirmiraju vrijednosti Zvornika i cijelog Podrinja.

– Manifestacija nas i ove godine okuplja i nudi raznovrsne sadržaje, nudi učesnike iz Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja, učesnike raznih uzrasta.

Manifestacija je stasala kroz ove godine, postala je dio nas, i možda je najbolja poruka u ovom danu – evo nama s Drine vedrine – izjavio je potpredsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Medžlisa Zvornik mr. Mustafa-ef. Muharemović.

Povelja za životno djelo, koja nosi ime velikog bosanskog sufijskog učitelja, pjesnika i borca za ljudska prava, šejh Hasan-ef. Zerinovića, poznatijeg po imenu Hasan Kaimija, ustanovljena je 2005. godine. Organizacioni odbor manifestacije donio je odluku da se Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo za 2024. godinu dodijeli prof. dr. Ismetu Bušatliću za ukupni doprinos koji je svojim predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima na odgojno-obrazovnom i naučno-akademskom planu.

– Zvorničani imaju značajnog udjela u mom životnom putu. Ne bih uradio ovo što sam uradio, da me Zvorničani nisu podržali.

I ovo priznanje, koje je došlo na kraju, došlo je na izvjestan način kao priznanje i svima onima koji su me pomogli, sa mnom sarađivali, uvijek me s radošću dočekivali. Priznanje uvijek znači puno, prvo sam dobio u medresi za odličan uspjeh i primjerno vladanje, bilo je i drugih, a ovo mi je posebno – kazao je Bušatlić.

U okviru manifestacije od 2005. godine dodjeljuje se Plaketa “Hasan Kaimija” za najbolje objavljeno djelo. Od 2011. godine Plaketa se dodjeljuje bijenalno, jedne godine za najbolje objavljeno književno djelo, a sljedeće godine za najbolje objavljeno djelo iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti. Plaketa prof. dr. Adnanu Jahiću dodijeljena je za djelo “Između čekića i nakovnja – bosanskohercegovački muslimani (Bošnjaci) u Drugom svjetskom ratu (1941-1945)”.

EMRA2002.JPG - Dani Hasana Kaimije: Prof. dr. Ismetu Bušatliću uručena Povelja

– Čast mi je i zadovoljstvo da sam danas u Zvorniku, a velika je čast i biti dobitnik Plakete. Knjiga je nastajala prilično dugo. Pripreme za pisanje knjige su počele prije oko 15 godina. Odlučio sam se da pišem ovu knjigu zbog moje svijesti koliko je tematika Drugog svjetskog rata važna za ove prostore. Cilj mi je bio napisati knjigu koja će razotkriti mitove o tom periodu. U knjizi ima sadržanih i lijepi i ružnih stvari, a to je sve historija. Nadam se da će ova knjiga biti od koristi onima koji je budu čitali – kazao je on.

Ovom prilikom održan je i omaž književniku Hadžemu Hajdareviću, koji je dugi niz godina bio član Organizacionog odbora manifestacije i učestvovao u brojnim programima. Dobitnik je Plakete “Hasan Kaimija” u 2021. godini za književno djelo zbirka rubaija “Arabeske od vode”.

Učesnici ovog sjećanja na književnika su bili muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, Bajro Perva, dr. Alen Kalajdžija, mr. Meho Šljivo i mr. Mustafa-ef. Muharemović.

Prije programa u holu Doma omladine otvorena je izložba bosanskohercegovačkih umjetnika Kolonije Vršani.

Manifestacija Dani Hasana Kaimije trajat će do 14. juna, a njeni sadržaji će biti održani u više gradova.