U Mektebskom centru Medžlisa Islamske zajednice Bijeljna održano je predstavljanje poetskog opusa Mahmuda Derviša, palestinskog pjesnika koji je dao glas borbi palestinskog naroda.

O njegovoj poeziji su govorili: Hadžem Hajdarević, Zuvdija Hodžić i prevodilac Džemo Redžematović.

U ime domaćina dobrodošlicu je poželio glavni imam Medžlisa Bijeljina Samir-ef. Camić, a u ime organizatora se zahvalio podpredsjednik Organizacionog odbora Manifestacije “Dani Hasana Kaimije” Mustafa Muharemović.

Književnik Hadžem Hajdarević je predstavio pjesnika Mahmuda Derviša, pjesnika otpora i bunta ,pjesnika arapskog jezika. Njegov život je bio život njegova miroljubivog naroda, a pjesme su bile glas protiv zla koje ga je zadesilo. U svojoj poeziji je postavljao pitanje, odakle ljudima potreba za zlom, naveo je Hajdarević.

Crnogorski akademik Zuvdija Hodžić je predstavio Mahmuda Derviša kao pjesnika koji se poistovijetio sa svojim narodom, koji je bio na velikom putu kulturei koji nije pisao zbog sebe, nego zbog drugih.

Prevodilac sa arapskog jezika četvorotomne poezije Mahmuda Derviša je glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović. On je na početku kazao da ga je na prevođenje ovog najznačajnijeg palestinskog i arapskog pjenika navela kratka pjesma o cijeni rata.