Okupljanje u prelijepom ambijentu na tradicionalnoj šehidskoj dovi u Mahmutovićima, 10. juna, jedan je od događaja ovogodišnje manifestacije “Dani Hasana Kaimije”.

Tom prilikom, Hariz-ef. Pašić je uručio vakufnamu hadži Jusufu Latifoviću, vakifu džemata Mahmutovići.

Specijalna nagrada, povodom jubileja 15 godina manifestacije, dodijeljena je akademiku Ibrahimu Pašiću, za njegov izuzetan naučni doprinos u proučavanju često, gotovo pa zaboravljenih dionica bosanske kulturne povijesti. Nagradu je u ime laureata preuzela njegova supruga Fahira.

Održana je i promocija knjige koja je nedavno izašla, autora dr. Ibrahima Pašića „Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini“. O djelu su govorili književnik Hadžem Hajdarević i prof. dr. Sanjin Kodrić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Oni su ukazali na entuzijazam i žrtvu profesora Pašića, te važnosti djela i ispravnog odnosa spram naše historije, kulture i tradicije.

Upriličen je i iftar za 300 postača, a nakon iftara prisutnima se obratio Nezim Halilović Muderis. On je poseban akcenat stavio na blagodati mjeseca ramazana.

dani hasana kaimije mahmutovici 2017 2

U Kozluku je 11. juna održana tribina o životu i djelu rahmetli Alije Uzunovića. Bekir-ef. Šuško je govorio o svom iskustvu saradnje sa rahmetli Alijom na uvođenju dopunske nastave na bosanskom jeziku u Njemačkoj. Nastava na bosanskom jeziku koju je on utemeljio i danas radi, a to je dovelo do priznanja bosanskog jezika na ovome prostoru. Prof. Dr. Izet Šabotić je elaborirao ulogu Alije Uzunovića na afirmaciji zavičaja i nauke, te njegovom historiografskom učinku.

Organiziran je i zajednički iftar, a pred teravih-namaz priređen je prigodan program u povodu obilježavanja Dana pobjede na Bedru. Program su izveli polaznici mektebske nastave koje je pripremio imam ove džamije Ahmed-ef. Memića.

O važnosti noći Bedr i nekim od njenih obilježja govorio je glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris-ef. Mustajbašić.

dani hasana kaimije kozluk 2017

dani hasana kaimije kozluk 2017 2