Prvi put jedan događaj u manifestaciji “Dani Hasana Kaimije” održan je u Srebrenici – predstavljena je knjiga Alije Jusića “Srebrenički imami 1992-1995”.

Ovu važnu publikaciju, u izdanju Instituta za društvena i religijska istraživanja, predstavili su dr. Ševko Sulejmanović, Osman Halilović i Alija Jusić.

Na početku se prisutnim obratio glavni imam Medžlisa Srebrenica Damir-ef. Peštalić. Izrazio je zadovoljstvo što se ovaj naslov predstavlja u Srebernici.

Dr. Ševko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja, kazao  je da je svjedočenje tadašnje glavnog imama Srebrenice Alije Jusića njegov vakuf i emanet budućim generacijama. Potcrtao je da se iz knjige može naučiti “kako se može biti čovjek u najtežim vremenima”.

Osman Halilović je naveo da je od 54 imama, koji su od 1992. do 1995. godine bili u Srebrenici, njih 26 ubijeno.

– Ovo je biografija stvarnih ljudi, koji su bili nosioci vjerskog života u posebnim okolnostima – kazao je Halilović.

Na kraju se obratio autor Alija Jusić. On je kazao da su u Srebrenici u ovom period boravili imami, pored Srebrenice, iz Bratunca, Višegrada, Vlasenice i Zvornika. Knjigu je napisao radi istine, pamćenja i pouke.

Organizatori promocije su bili medžlisi Islamske zajednice Srebrenica i Zvornik i Institut za društvena i religijska istraživanja, a program je moderirao Emir Šečić.