Petnaesta po redu manifestacija “Dani porodičnih vrijednosti” održana je u četvrtak, 24. marta 2022. godine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Manifestaciju je organizirala Behram-begova medresa, uz podršku Muftijstva tuzlanskog, Odjela za brak i porodicu.

Programu su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Seid Eminović, predstavnici Pedagoškog zavoda TK, alimi i profesori, koordinatorice odjela, majke učenika i učenica Medrese, te gošće iz mnogih gradova Tuzlanskog kantona, Podrinja i Posavine.

Muftija Fazlović se u svome obraćanju zahvalio profesoricama Behram-begove medrese koje zajedno s učenicima ove škole već petnaest godina istrajavaju u pripremi ovog programa podstičući nas tako na stalno promišljanje i brigu o porodici.

“Hvala Allahu, dž.š., da mi danas, kada se mnogo govori o krizi porodice i društva, možemo posvjedočiti zavidan status naših bošnjačkih i bosanskohercegovačkih porodica. U tome je naša velika radost i snaga. Stalo nam je do općih, univerzalnih vrijednosti i doprinost ćemo da se porodica čuva. Danas svjedočimo naše zajedništvo i potvrđujemo naše opredjeljenje da čuvamo naše islamske vrijednosti svjesni da se one temeljno baštine i čuvaju u našim porodicama”, kazao je muftija Fazlović ističući da su islamske vrijednosti istovremeno i univerzalne vrijednosti.

Direktor Hatunić je kazao da svaki plemeniti program mladih ljudi, sličan ovoj manifestaciji, jača uvjerenje i nadu da narod koji putem svojih najmlađih generacija baštini takve vrijednosti ne može i neće propasti i nestati s ovih prostora.

“Vjerujem i nadam se da su nas poruke učenika i učenica Behram-begove medrese i naših mladih prijatelja iz Zavoda, kojima se posebno zahvaljujem, dodatno oplemenile i na svojevrstan način pripremile za mjesec ramazan koji nam uskoro dolazi”, kazao je direktor Hatunić.

Tema ovogodišnjeg programa bila je komšiluk, a gosti programa bili su učenici Zavoda za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju. Učenici i učenice Medrese istakli su važnost njegovanja islamskog identiteta, bošnjačke tradicije i porodice. Prizvali su iz sjećanja ono što je najvrednije u našim mahalama, sijelima i druženjima, a posebno onim iftarskim.