U subotu, 17. oktobra 2020. godine u povratničkom mjestu Mahala, MIZ Kalesija organizovana je tradicionalna manifestacija “Dani povratka” kao vid sjećanja na prvi organizovani povratak u Bosni i Hercegovini.

Vjersko-kulturna manifestacija “Dani povratka” organizuje se već dugi niz godina kada se oživljavaju sjećanja na augustovske dane iz 1996. godine, dane kada se dogodio prvi organizovani povratak u BiH. Mještani naselja Mahala, kao i mještani Jusića i Dugog Dijela na području Zvornika i mještani Svjetliče kod Doboja, bili su pioniri povratka.

Poslije ikindije-namaza u džamiji u Mahali proučen je Jasin pred duše šehida, a nakon toga, ispred harema džamije, dodijeljene su zahvalnice Enver-ef. Aliću i Zuhdiji Kariću za pomoć u organizaciji i razvoju vjerskog života u džematu Mahala.

Mještani Mahale su, pripremajući se za ovogodišnju manifestaciju “Dani povratka”, realizovali projekat nabavke i ugradnje jarbola na kojima se vijore zastave. Istaknutim pojedincima u navedenoj akciji, ispred šehidske česme, dodijeljene su zahvalnice (Alić Ševal, Alić Enver, Alić Smajl, Alić Mujo i Amela Karić-Mehović), te je proučena Fatiha pred dušu Muradifa Alića koji je tokom povratka, od zadobijenih povreda, izgubio život.

Svečana akademija održana je u sali Doma kulture, a gost na akademiji bio je Salih Brkić, poznati novinar koji je prije 24 godine sačinio video zapise o prvom povratku u BiH. Na kraju svečane akademije dodijeljene su zahvalnice; Salihu Brkiću i Dževadu Tosunbegoviću, koji je svojim trudom doprinio da manifestacija “Dani povratka” zaživi. Nakon svečane akademije otkriveno je obilježje, Kamen – simbol prvog povratka u BiH.