U petak i subotu, 23. i 24. augusta, održana je manifestacija “Dani povratka” čime je završena ovogodišnja Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019”.

Dugi niz godina u džematu Mahala, u zadnjoj trećini mjeseca augusta, organizuju se vjerski i kulturno-sportski sadržaji u okviru manifestacije “Dani povratka”, te se na taj način oživljavaju sjećanja na prvi organizovani povratak u BiH.

U petak, 23. augusta u Mahali je proučen mevlud, te je prikazan i video zapisi koji svjedoče o borbi mještana Mahale za svoja porušena ognjišta.

U subotu, 24. augusta, nakon odigravanja tradicionalnog malonogometnog turnira upriličena je svečanost povodom puštanja u rad ulične rasvjete. Realizaciju ovog projekta pomogli su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, općina Kalesija i opština Osmaci, kao Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. Prisutnima su se obratili ministar Edin Ramić, načelnik općine Osmaci Ljubo Petrović, načelnik općine Kalesija Sead Džafić i Sead Alić, predstavnik Građevinskog odbora.

Dodjelom zahvalnica zaslužnim pojednicima i institucijama, kao i dodjele pehara pobjedniku turnira u malom fudbalu završena je manifestacija “Dani povratka 2019”.