U nedjelju, 30. jula 2023. godine, na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić upriličen je program i nastavljen kontinuitet okupljanja na dovištu te čuvanje obnovljene tradicije.

Na početku programa prisutnima se obratio imam džemata Caparde Mrsad-ef. Sakić, koji je u svojstsvu domaćina uputio riječi dobrodošlice izražavajući svoje zadovoljstvo što su prisutni vjernici i ove godine svojim prisustvom dali doprinos u čuvanju obnovljene tradicije.

Sead-ef. Ahmetović, imam džemata Jajići, održao je prigodno predavanje.

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Živinice, Sedin ef. Karić, u svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog dr. Vahida ef. Fazlovića, na dovištu Pašin put – Orlić u svom vazi-nasihatu istakao je važnost čuvanja naših dobrih običaja i tradicije koju su naši dobri prethodnici njegovali decenijama. 

– Mi ne želimo da živimo od prošlosti, ali se nje moramo sjećati kako bi u budućnosti mogli biti uspravni i postojani u svom dinu i svojoj domovini. Naši dobri prethodnici su čuvali svoje porodice i samo jaka porodica, koja je ustanovljena na temeljima istine i istinskih vrijednosti uistinu može doprinijeti boljitku našeg naroda i društva, kao što su ti činili naši dobri prethodnici, rekao je izaslanik muftije tuzlanskog.

 

Na dovištu, prije učenja dove i podne-namaza proučen je Jasin pred duše šehida i svih naših dobrih prethodnika, dobročinitelja i vakifa.

U svojstvu izaslanika općinskog načelnika prisutnim vjernicima na dovištu se obratio Alija Džafić, koji je prenio selame načelnika, a Općina Kalesija i općinski načelnik su, kao i prethodnih godina, pomogli u organizaciji svečanosti na dovištu. Također, mnogo je pojedinaca i institucija dalo svoj doprinos tokom decenije obnove dovišta.

I ove godine svoj doprinos u pripremi platoa i obezbjeđivanju ugodnih uslova boravka na dovištu dali su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, koji su, kao i ranijih godina, uspostavljanjem zaštite od vrelina olakšali izvođenje programa i održavanje svečanosti.