U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Njemačke u Berlinu 22-23. maja ove godine održana je međunarodna konferencija „Odgovornost religija za mir“. U radu konferencije učestvovao je i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Jedan od uvodničara na konferenciji bio je reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Husein-ef. Kavazović. U svome izlaganju  reisu-l-ulema Kavazović je između ostalog rekao: „Odgovornost  za mir, kao i  za pravdu ili ekološku sigurnost  života na Zemlji, utkana je u našu zajedničku ljudsku sudbinu, kojoj danas niko ne može potpuno izmaknuti“, te dodao: „U svijetu u kojem živimo gore vatre rata i eksplodiraju podmetnute bombe, ruše se gradovi i dižu u zrak putničke stanice i saobraćajnice, ubijaju  civili  i protjeruju sa svojih ognjišta milioni ljudi.  Mir je u   današnjem svijetu nesiguran i ranjiv svugdje i u svakom trenutku.  I svako je  podložan njegovoj ranjivosti. I svako je dužan da ga štiti onoliko koliko može. Od nas,  koji  zagovaramo vrijednosti i ustanove religija mira, očekuje se da doista hoćemo to što možemo.“

Na kraju svog izlaganja reisu-l-ulema Kavazović se osvrnuo i na stav Islamske zajednice u BiH o pitanju odgovornosti religija za mir rekavši: „Islam je religija mira, kao i svaka druga vjera. Jasne su kur'anske poruke da Bog zabranjuje prinudu u vjeri,  i  da Bog ne voli pretjerivanje i one koji pretjeruju.  Islam je religija koja svojim imenom poziva na mir. Ogromna većina pripadnika islama predano se odaziva tom pozivu. Međutim, postoje grupe i pojedinci koji koriste islam u širenju straha, izazivanju sukoba, činjenju brutalnog nasilja. Na to što oni čine naš je odgovor, odgovor nas u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, da se iz vjere i u ime vjere suprotstavljamo  njezinim zloupotrebama,  njezinim povezivanjima sa djelima mržnje, zla i nasilja. Jedan od temeljnih zahtjeva  islama  je  da se  pomažemo  i natječemo   u dobru.  Ispunjavanje ovog zahtjeva je  naše  opredjeljenje“, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Učešće na konferenciji je dio susreta koje je delegacija Islamske zajednice u BiH imala tokom višednevne posjete SR Njemačkoj sa bošnjačkom zajednicom, državnim zvaničnicima, akademskom zajednicom, medijima i nevladinim organizacijama.