U Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla u subotu, 1. juna upriličena je deseta po redu Mektepsko-vjeronaučna akademija Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Akademiji čiji moto je bio “U džematu je spas” prisustvovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, šef Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Svraka, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prof. dr. Amir-ef. Karić, glavni imam Medžlisa IZ Gornja Tuzla Salih-ef. Jusić, imami, muallimi, muallime, vjeroučitelji, vjeroučiteljice, roditelji, učenici i džematlije i gosti iz Bosanskog Novog.

Ovim svečanim programom je ispraćena još jedna uspješna mektepska i školska godina. S druge strane, bila je ovo svojevrsna prilika da polaznici mekteba, učenici osnovnih i srednjih škola koji pohađaju islamsku vjeronauku, njihovi muallimi, muallime, nastavnici i profesori islamske vjeronauke pokažu i prezentiraju dio znanja naučenog u mektebu i na časovima vjeronauke.

Tokom programa su istaknuti i nagrađeni postignuti rezultati i uspjesi na takmičenjima, susretima, radionica i različitim sadržajima koji su krasili mektepske i školske dane ove godine, a kojih je bio značaj broj. Bilo je nemoguće uokviriti sve postignuto u vremenski okvir akademije jer su se ove godine uspjesi nizali, a učenici bilježili dobre i zapažene rezulatate na mnogim poljima.

Muftija dr. Vahid-ef. Fazlović je ovom prilikom čestitao postignute uspjehe polaznicima mektepske pouke i učenicima u školama koji pohađaju islamsku vjeronauku, njihovim muallimima i vjeroučiteljima.

– Izuzetan je dojam nakon što smo imali ovu sliku ispred nas. Ova naša djeca učinila su nas radosnim, ohrabreni smo ovim programom koji su pripremili. Ova naša djeca, i mnogo naše djece, naslijediti će važne misije koje treba obavljati. Oni će biti čuvari ove zemlje i vrijednosti koje dijelimo. Veliko je to pouzdanje. Zahvalni smo Allahu, dž.š., u ovom našem vremenu, u našoj lijepoj zemlji, džematima i institucijama, na snazi koju nam je podario, na uputi zbog koje smo na Pravom putu, kazao je muftija Fazlović, istakavši veliku ulogu koju u poučavanju djece i mladih imaju njihovi muallimi i vjeroučitelji.

Dr. Enes-ef. Svraka je u svome obraćanju uputio poruku učesnicima programa.

– Znanje koje ste stekli u mektebu i u školi na islamskoj vjeronauci nije samo puka teorija već je temelj vašeg svakodnevnog života i prakse. Vaše predstavljanje danas je dokaz vašeg napretka i uspjeha. Očekujemo da i ubuduće bude vrijedni i najbolji u onom što radite. Nastavite učiti i neka vam i ovaj svečani trenutak bude inspiracija za dalji napredak, kazao je dr. Svraka.

Čestitke je uputio i svima muallimima i vjeroučiteljima koji su nesebičnim zalaganjem prenijeli svoja znanja na naše mlade.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović se u svom obraćanju osvnrnuo na značaj ovog svečanog događaja koji je jedinstven i reprezentativan, kojim se na poseban način ispraća godina uspješnog rada i postignuća u njoj. Hafiz Huskanović je iskazao riječi zahvalnosti svima koji su ponijeli teret organizacije akademije.

Posebnu zahvalnost je iskazao djeci, njihovim muallimima, muallimama, nastavnicima i nastavnicama, ali i roditeljima koji su svi zajedno dio ovih uspjeha, rada i zasluga. Glavni imam je poruke podrške na putu sticanja znanja i čestitke uputio onima koji su postigli najbolje rezultate i kojima su uručene nagrade tokom programa, te ih zaželio da tako čine i ubuduće.

Polaznicima mekteba i učenicima koji su postigli najbolje rezulatate na takmičenjima, kao i njihovim mentorima priznanja i nagrade uručili su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, rukovodilac dr. Enes Svraka, predsjednik Medžlisa prof. dr. Amir Karić i glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Kao i ranijih godina, Fondacija „Nurdin Gobeljić“ koja je ustanovljena s ciljem podrške učenicima, a koja ujedno na ovaj način njeguje sjećanje na učenika Behram-begove medrese, rahmetli Nurdina Gobeljića, nagradila je polaznike mekteba koji su postigli najbolje u svim takmičarskim kategorijama.

Tokom programa su nagrađeni i oni učenici koji su bili najredovnij u protekloj mektepskoj godini, među 2.168 učenika, 41 mekteba i 4 mektepska punkta. To su: Baručić Haris, mekteb Džamije ”Kralj Abdullah”, Kalesić Zejneb, mekteb Džamije ”Kralj Abdullah”, Kalesić Aiša, mekteb Džamije ”Kralj Abdullah”, Djedović Ahmed, mekteb Donja Obodnica, Alić Ajdin, mekteb Donja Obodnica, Asani Armin, mekteb Irac, Šabić Ensar, mekteb Vasići, Hasanović Ilhana, mekteb Vasići, Okačić Amina, mekteb Petrovice i Selimi Hamza, mekteb Grabovica. Nagrade su uručene i učenicima koji su na likovnoj radionici povodom Dana džamija naslikali najbolje likovne radove. Nagrade su u ovoj kategoriji pripale Senadi Mumić, mekteb Hadžijske džamije, Naidi Nuhanović, mekteb Hadžijske džamije i Merisi Zukić, Osnovna škola “Pazar”.

Vrijedi naglasiti da su ove godine polaznici tuzlanskih mekteba postigli izuzetne rezulatate na mektepskim takmičenjima na nivou Muftijstva tuzlanskog, kao i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ove godine, na 26. finalnom takmičenja polaznika mektepske pouke polaznica mekteba Solina Merjem Hodžić zauzela je treće mjesto. Podrška u ovom velikom rezultatu bio je njen muallim Sanel-ef. Hodžić.

Zajedno sa radnom grupom koju su činili imami i vjeroučitelji, značajan doprinos u pripremi akademije dali su saradnici muzičke kulture prof. Nedim Tinjić i nastavnica Vildana Zukić, te glumci mr. Ermin Avdić i mr. Sadika Avdić.

Proteklog vikenda u tuzlanskim mektebima su održani završni mektebski ispiti. I ove godine će sva djeca koja žele nastaviti pohađati mekteb moći pohađati programa ljetnog mekteba na nekoliko lokacija u Tuzli.

Ovim svečanim programom okončana je još jedna uspješna godina koja je obilovala odličnim rezultatima u koje je uloženo mnogo truda i zalaganja.