Deseti Ljetni institut u Tuzli (TSI 2018) održan je od 2. do 5. jula 2018. godine u Behram-begovoj medresi. TSI 2018 su organizovali Behram-begova medresa u Tuzli, Katolički školski centar Sveti Franjo i BILD (Bosnia Initiative for Local Development – Inicijativa za lokalni razvoj u BIH).

Svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg Instituta je prisustvovao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je istakao ideju spremnosti da se drugima pruži ono što imamo, a koju promovira ovaj program i svojim primjerom pokazuju brojni profesori Instituta prenoseći svoje znanje na mlade. Reisu-l-ulema je u svome obraćanju poručio mladima:
„Nemojte slušati one koji govore da je nešto nemoguće učiniti. Ako imate san, ako znate šta hoćete, moguće je ono što sanjate. Svaki san može postati java, a mi smo danas već čuli primjere o momcima i djevojkama koji su postigli velike uspjehe. Moramo znati da ono što dajemo drugima zapravo dajemo sebi. Želim da ovo znanje koje ste stekli iskoristite i da ponesete ovu veliku ideju Instituta, da i vi budete spremni od sebe pružite drugima ono što imate, jer dajući drugima zapravo dajete sebi,“ poručio je reisu-l-ulema Kavazović. Kazao je i da Behram-begova medresa u Tuzli i Katolički školski centar Sveti Franjo, kroz učešće u realizaciji Instituta, već deset godina pokazuju da je u Bosni i Hercegovini moguće spajati različito i da je ona uvijek bila domovina ljudi koji su u sebi nosili različitosti ali su živjeli zajedno.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao važnost desete godišnjice Ljetnog instituta kroz čije programe je prošao veliki broj učesnika, mladih, kao i ulogu BILD-a u njegovoj realizaciji i veliku pomoć univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država.
„Tokom deset godina uspješnog rada Instituta, od samog početka pa do danas, Behram-begova medresa je imala važnu ulogu i bila je istinski domaćin svima. Ova škola, koja skoro 400 godina baštini svoj rad, je najstarija obrazovna institucija koja institucionalno obavlja misiju obrazovanja u ovoj regiji. U svim programima u kojima možemo učestvovati, spremni smo dati podršku mladima jer su mladi bogatstvo našeg društva,“ istakao je muftija Fazlović.

Prisutnima se obratio i direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, kao i izvršni direktor BILD-a Christopher Bragdon i Sebastian Huber, jedan od osnivača BILD-a.
Predavači na ovogodišnjem Ljetnom institutu su bili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Švicarske, Velike Britanije i Amerike.

Oko 200 učesnika je prisustvovalo radionicama iz Jave, HTML/CSS, Javascript, Git, SQL i engleskog jezika, te su uz stečena znanja i vještine dobili i certifikate o pohađanju Instituta. Učesnici će imati priliku i da tokom jednogodišnje besplatne obuke nastave sa usavršavanjem kako bi stekli zvanje softwar programera. Do sada je 47 osoba zaposleno u 16 različitih kompanija preko BILD-a kao softwar programeri.