Reisu-l-ulema je kazao da je Medresa najvažnija institucija muslimana u ovome dijelu Bosne i Hercegovine i da je njen rad od izuzetne važnosti ne samo za područje Muftiluka tuzlanskog nego i šire

U srijedu 21. decembra 2016. godine predsjednik Školskog odbora muftija Vahid-ef. Fazlović i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić boravili su u posjeti kod reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića u Sarajevu.

Povod ove posjete je okončanje manifestacija obilježavanja 390. godišnjice Behram-begove medrese. Gosti su Reisul-ulemu upoznali s time, ali i s drugim aktualnostima u radu Medrese. Iznijeli su podatke o broju učenika u tekućoj školskoj godini, uspjesima i postignućima na raznim poljima, stručnoj i starosnoj strukturi profesora i drugog osoblja i sl. Također su prezentirali i planovi koji stoje pred Medresom u narednom periodu.

Ovaj susret je bio prilika da se Resiu-l-ulemu informira i o skorašnjem završetku najznačajnijeg infrastrukturnog poduhvata u posljednjih nekoliko godina: izgradnji amfiteatra i laboratorija i kabineta za izvođenje nastave prirodnih nauka. Ovi objekti su u finišu izgradnje i opremanja, a taj uspjeh je Medresa postigla uz podršku velikoga broja svojih prijatelja, vakifa i donatora.

Reisul-ulema Kavazović je iskazao svoju radost zbog dobrih rezultata koje Behram-begova medresa konstantno postiže. Kazao je da će Rijaset IZ-e u BiH, kao njen osnivač, i ubuduće pružati podršku i doprinositi unapređenju njenog rada. Kazao je i da je Medresa najvažnija institucija muslimana u ovome dijelu Bosne i Hercegovine i da je njen rad od izuzetne važnosti ne samo za područje Muftiluka tuzlanskog nego i šire.

Gosti su na kraju Resiu-l-ulemi uručili prvu Monografiju Behram-begove medrese, koja je nedavno izašla iz štampe.

Uz muftiju Fazlovića i direktora Hatunića, u ovoj posjeti su bili dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu Behram-begove medrese, Mehmedalija Čandić, pomoćnik direktora za učenički dom, Sevret Mehmedćehajić, sekretar.