Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Bratunac u saradnji sa MIZ Kakanj je za učenike srednjih škola iz Srebrenice i Bratunca organizovao ekskurziju tokom zimskog raspusta. Učenici su protekli vikend proveli u Edukaciono-rekreativnom centru Ponijeri koji je u vlasništvu MIZ Kakanj.

Glavni imam MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić je za Preporod.info naveo da im je cilj pružiti djecu priliku da u čistoj i atraktivnoj prirodi, kroz druženje sa vršnjacima, uče o načinima čuvanja vlastitog identiteta.

– Organizovali smo ovu ekskurziju da bi se djeca družila, da im pružimo priliku da razmijene iskustva s vršnjacima iz drugih područja, ali prije svega da ove mlade ljude osokolimo i da im kažemo da nisu sami, da postoje skupine Bošnjaka koje su spremne pružiti im neophodnu podršku kako bi sačuvali i din, ali i našu državu na Drini, prirodnoj granici koja je tu vijekovima – istakao je ef. Hodžić.

 

Napomenuo je da se radi o djeci koja su vrlo često izložena raznim vidovima direktnih i indirektnih provokacija, zbog čega im je potrebno posvetiti naročitu pažnju.

– Vrlo često se na ovu djecu vrše pritisci na razne načine. Od specifičnih ikonografija koje im se plasiraju, do obrazovnog sistema koji ih isključuje u svakom pogledu. Zbog toga smo kao Zajednica odlučili posebno se fokusirati se na ove mlade ljude – pojasnio je glavni bratunački imam.

Ekskurzija na Ponijerima je organizovana pod pokroviteljstvom međunarodne humanitarne organizacije Islamic Relief.

Na kakanjskom izletištu Ponijeri uživali su u druženju, sportu, sankanju u ski-centru, a u Edukaciono-rekreativnom centru Ponijeri Medžlisa Islamske zajednice Kakanj program je sadržavao kviz i edukativne radionice s temama usmjerenim na očuvanje vlastitog identiteta.

– Ovaj program sa djecom iz Bratunca i Srebrenice je jedan u nizu programa koje izvodimo u ovom objektu – rekao je glavni imam MIZ Kakanj Zakir-ef. Ljubović, napominjući da svojim gostima uvijek nastoje priuštiti kućni ambijent, i da osjete šta znači imati prijatelja.

Naglasio je da djeci nastoje pružiti širu viziju života u odnosu na lokalnu.

– Tokom ranijih ekskurzija smo uvidjeli koliko je osvježenje za djecu ovakva prilika da uživaju u pitomoj prirodi, sa čistim vazduhom, okruženi prirodnim bogatstvima. Vidjeli smo i da mnoga djeca prije dolaska u naš Centar nisu imali takve prilike – kaže Ljubović, ističući da ih čini ponosnim zadovoljstvo s kojim posjetioci odlaze iz Centra.

Edukaciono-rekreativni centar je vakufsko dobro, a pruža mogućnost jednodnevnih ili višednevnih posjeta za pojedince ili parove, te grupe do 40 članova. Smještajni kapaciteti na dva sprata sadržavaju višekrevetne sobe i dva apartmana, restoran, konferencijsku salu, mesdžid u kojem se redovno održava džuma-namaz i sportski teren. Nalazi se na Ponijerima do kojih se od Kaknja stiže za oko pola sata vožnje redovno održavanim putem dugim 21km. Ovo izletište je idealno mjesto za sve vrste aktivnosti u prirodi. Posjećuju ga ljubitelji zimskih sportova, laganog planinarenja uređenim planinarskim stazama, i svi koji su željni odmora u pitomom prirodnom okruženju.