Biblioteci Memorijalnog centra Potočari u srijedu 22. jula 2020. godine uručena je donacija od oko 400 knjiga.

Knjige su iz svojih ličnih biblioteka poklonili tuzlanski imami, kao i profesori i nastavnici Islamske vjerounauke.

Delegacija uposlenika Medžlisa i vjeroučitelja je tokom boravka u Potočarima imala priliku sresti se sa zaposlenicima Biblioteke i Memorijalnog centra. Zaposlenica Edina Šečić je goste upoznala sa radom Biblioteke, te izrazila riječi zahvale za ovu značajnu donaciju knjiga.

Nakon obilaska prostorija Biblioteke, upriličena je posjeta izbožbi „Exodus“ autora Safeta Zeca koja je nedavno postavljena, kao i drugim sadržajima u pratnji kustosa koji su održali i historijski čas.

Cilj posjete i darivanja je obogaćivanje knjižnog fonda Biblioteke. Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Aktiv vjeroučitelja Tuzla su akciju prikupljana knjiga započeli pred početak pandemije virusom COVID-19. Cjelokupna situacija je akciju prolongirala, ali će ista biti realizovana i u narednom periodu sa većim brojem učesnika.

Posjeta i darivanje knjiga dio su manifestacije “11.juli u Tuzli” koja se organizira već drugu godinu s ciljem jačanja kolektivne kulture sjećanja na Genocid počinjen na Bošnjacima u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete upriličen je susret sa nastavnicom bosanskog jezika Melihom Herić, koja radi u školu u Potočarima. Tokom razgovora bilo je riječi o novim aktivnostima koje bi bile nastavak dosadašnje dobre saradnje. Nastavnici Herić je uručena donacija Medžlisa Tuzla koja će biti iskorištena za štampanje zbrike radova učenika koji pohađaju školu u Potočarima, a koja je nedavno promovisana u Tuzli, kao jedna od aktivnosti manifestacije “11. juli u Tuzli”.