U utorak, 14. aprila 2021. god. u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Doboj predstavnici Muftijstva tuzlanskog uručili su 465 lektirnih naslova za učenike osnovnih škola ovog grada.

Ovu vrijednu akciju realizovala je Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog.

– Bošnjacima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu mnogo znači činjenica da neko misli na njih, a pogotovo kada neko konkretnim djelovanjem pomogne da poboljšaju svoj status i da sačuvaju svoju vjeru, tradiciju, kulturu i jezik. U vremenu i na prostoru kada se negira njihov osjećaj pripadnosti, njihovo ime i jezik donacija lektirnih djela Muftijstva tuzlanskog će pomoći njihovoj djeci da, prije svega lako dođu do lektira što do sada nije bio slučaj, a zatim i da, upoznavajući se sa djelima na maternjem jeziku, sačuvaju svoj identitet – kazao je za Preporod.info Ibrahim-ef. Halilović, glavni imam MIZ Doboj.

Dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, istakao je zadovoljstvo realizovanom akcijom na području ovog muftijstva i ukazao na značaj obrazovanja. On je zahvalio i Fondaciji “Prosperitet Fond” iz Švicarske koji je podržao nabavku dijela knjiga.

– Nekoliko sličnih akcija do sada je realizirano na području Muftiluka tuzlanskog, posebno u povratničkim mjestima. Mladi su perspektiva našeg naroda i domovine, te od njih očekujemo da će u budućnosti provesti duhovno-idejnu i druge oblike reformi u bosanskoheregovačkom društvu. Bošnjaci su evropski narod koji, i pored svoje malobrojnosti, nikada u povijesti nisu bili mali narod – kazao je dr. Husić.

Napredni malobrojni narodi danas, kaže dr. Husić, uspijevaju da se izbore za svoju poziciju u svijetu investiranjem u kvalitet, sa posebnim akcentom na obrazovanje. Iz njihovih primjera trebamo više učiti.

– Nadamo se da će ova donacija 465 lektirnih naslova za osnovnu školu od Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog Medžlisu IZ-e Doboj u znatnoj mjeri olakšati učenicima pet osnovnih škola Grada Doboja i pomoći im pomoći na putu postizanja što kvalitetnijih odgojno-obrazovnih rezultata. Naš imperativ je da mlade odgojimo u duhu naše tradicije i da im osiguramo najkvalitetnije obrazovanje. Posebno raduje činjenica što je ovu akciju provela Mreža mladih u medžlisima Muftijstva tuzlanskog – istakao je dr. Husić.

Abdullah Kapo, koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog naglašava da pored toga što je “Ikre” prvi kur'anski imperativ, Kur'an pravi jasnu distinkciju između učenih i neukih.

– Štaviše, one koje posjeduju znanje i vjerovanje, Gospodar će uzdići na visoke stepene. Ulagati u obrazovanje je naš imperativ, pogotovo kada uzmimo u obzir društveno-političke prilike i okruženje u kojem živimo. Sve što je mlada osoba više obrazovana, manje je podložna manipulacijama i populističkom diskursu – ističe Kapo za Preporod.info.

Članovi Mreže mladih, govori Kapo, pokazali su senzibilitet prema svojim vršnjacima i onim mlađima koji nailaze na poteškoće u obrazovnom procesu.

– Važno je da imaju sluha za druge i razvijenu empatiju. Nemaju svi iste prilike i mogućnosti, zato je važno da solidarnost mladih dođe do izražaja. Ovakve akcije su višestruko korisne, kako za one koji su je proveli, tako i za one kome je namijenjena – kaže Kapo.

Da su nadležni u Medžlisu IZ-e Doboj svjesni važnosti obrazovanja govori i biblioteka koja se nalazi u prostorijama Medžlisa.

– Imamo želju i namjeru da biblioteku u svojoj zgradi stavimo na raspolaganje svim građanima. Da bi to učinili potrebno je da obezbijedimo fond od oko 5.000 naslova, odnosno 15.000 primjeraka iz raznih oblasti. Do sada je, uz nešto donacija, uglavnom ličnim sredstvima i zalaganjem obezbjeđeno oko 5.000 primjeraka i u tom pogledu dobro bi nam došla svaka pomoć. Bošnjacima a pogotovo mladima bilo bi olakšano da dođu do djela koja se bave njihovom historijom, kulturom, vjerom a time bi se dodatno vezali za instituciju Islamske zajednice – kaže glavni imam Halilović

Uručenju knjiga prisustvovali su i Edin Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog, Bajro-ef. Džafić, pomoćnik glavnog imama, Alem Dedić, predsjednik Aktiva vjeroučitelja Gračanica, Esmir-ef. Hasanović, koordinator Mreže mladih MIZ Tuzla i vjeroučitelji iz Doboja.

(preporod.info)