Vjersko-kulturna manifestacija „Kušla 2016“ održana je od 25. i 26. augusta u Zvorniku.

Izložba „Kuća sjvereoistočne Bosne“ koja je otvorana u Zamlaz džamiji u Zvorniku, 25. augusta upriličena je u okviru vjersko-kulturne manifestacije „Kušlat 2016“.

Izložba je realizovana u saradnji sa KU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzlanskog kantona a gostima je predočeno nekoliko tipova bogatog nasljeđa tradicionalne kuće.

Tokom svečanosti otvaranja prisutnima se obratili u ime domaćina Mustafa Muharemović, direktor Zavoda Benjamin Bajraktarević, a o izložbi govorio dr. Mirsad Kunić.

U prostoru Doma omladine u Zvorniku, u večernjim satima, uručena je 41 vakufnama vakifima sa područja Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Program je otvorila dvanaestogodišnja Nahla Mujanović koja je proučila odlomak iz Kur'ana. Prigodnu besjedu je imao glavni imam Medžlisa Zvornik Haris ef. Mustajbašić. Potom su Haris ef. Mustajbašić i Mustafa Muharemović prisutnim vakifima uručili vakufname. U ime vakifa se obratio Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Nakon svečanog dijela održana je projekcija filma „Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju dženetske ptice“.

U petak 26. augusta, vjernici su se tradicionalno okupili na dovi u Kušlat džamiji.

Ovogodišnja dova je održana u organizaciji Muftijstva tuzlanskog, Muftijstva vojnog i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Prije džuma-namaza je pručena sura Feth, a dobrodošlicu je poželio imam džamije u Drinjači Nermin ef. Ahmetović. Na ovom skupu je obnovljena tradicija učenja ezana sa više stijena. Ezan učili Senajid ef. Alić i brigadni imami Nihad ef. Zukorlić i Haris ef. Hadžić.

Hutbu je održao vojni muftija Hadis ef. Pašalić koji je govorio o dovi.

Nakon džuma-namaza prustnima se u ime domaćina obratio glavni zvornički imam Haris ef. Mustajbašić. Mevlud su proučili imami Muftijstva vojnog i imami iz nekoliko medžlisa a održan je i tradicionalni zikr kojeg je predvodio šejh Nakšmbendijskog tarikata Mustafa ef. Hadžić.

Prigodnim vazom je održao pomoćnik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac koji je govorio o duhovnom uspinjanju.

Na kraju programa ašere je proučio Muhamed ef. Okić, stručni savjetnik Vojnog muftije, a dovu za domovinu Mustafa ef. Muharemović.

{gallery}2808160{/gallery}