Na dovištu “Pašin put – Orlić”, 28. jula 2018. godine, organizovana je kulturno-vjerska svečanost čime je nastavljena obnovljena tradicija okupljanja Bošnjaka na brdu Orlić iznad Hajvaza.

Dolazak bajraktara, koji su nosili državna obilježlja i zastave džemata koji teritorijalno pripadaju manjem bh entitetu a u sastavu su Medžlisa IZ Kalesija, označio je početak današnje svečanosti. Pred duše šehida proučen je Jasin.

Prisutnima se obratio imam džemata Caparde Mirsad-ef. Sakić koji se zahvalio Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, ministru dr. Edinu Ramiću i njegovim saradnicima na nesebičnoj pomoći koju su pružili i pružaju povratničkim džematima i povratnicima u RS-u.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Kalesija Enver-ef. Alić je kazao: “Bosna je naš toprak za koji su život dali sinovi zemlje naše. Mi druge zemlje nemamo i ona je nama svetinja. Bošnjaci su spoznali svoje neprijatelje, koji i danas rade protiv Bošnjaka. Naša dovišta su naša sveta mjesta na kojima se okupljamo kako bi Allahu zajedno činili dovu, jer naše zajedništvo je brana od neprijatelja, a dova nam je zaštita jer je dova najbolja zaštita vjernika.”

Glavni imam je dugogodišnjem aktivisti i predsjedniku džematskog odbora džemata Caparde Zajimu Kariću uručio hediju za njegov veliki angažman u ovom džematu i pomoć u organizaciji svečanosti na dovištu “Pašin put – Orlić”, a dodijeljena mu je i Povelja dovišta koju je uručio Sead Kopić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koje je generalni pokrovitelj i ovogodišnje manifestacije “Dani povratka”.

Izaslanik Muftije tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese, u svome obraćanju je govorio o dovi i stalnoj potrebi čovjeka za dovom, te potrebi Bošnjaka za još jačim zajedništvom koje se najbolje manifestuje na zajedničkim ibadetima, a okupljanja na dovištima zarad dove i ibadeta su pokazatelj toga.

Prisutne je poselamio i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, a nastup su imali akademski glumac Nermin Hodžić i Seid Aščić, koji je kazivao stihove njegove poezije.

Dovu je proučio Bilal-ef. Husić.