U organizaciji Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Srebrenik 10. marta ove godine, u Domu kulture u Srebreniku održana je tribina Islamski moral i naše vrijeme. Predavač je bio dr. Mustafa-ef. Cerić, bivši reisul-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Tribini je prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. On je u uvodnom obraćanju, između ostalog, istakao zadovoljstvo što su Medžlis i Udruženje Ilmije Srebrenik inicirali taj susret. Istakao je da je moral naša suštinska unutarnja dimenzija, koja je naš najviši regulator. Pojasnio je da red u nama ima odražaj i na vanjski svijet i na odnose među ljudima, te gradnju zdravog društva. Na kraju je naglasio da je ovo vrijeme bremenito kušnjama, te je zato važno da se susrećemo, pogotovo ako je to i prilika da se čuje lijepa i mudra riječ.

Tokom svoga obraćanja, dr. Cerić je, između ostalog, istakao da je moral univerzalna i trajna tema. Na  primjerima mišljenja učenjaka Havarizmija i Ahmeda Ševkija istakao je važnost morala za čovjeka kao pojedinca, ali i za cijelo društvo i narode, naglasivši da je amoralnost razlog nestajanja naroda i civilizacija. Da velika moralna kriza uzrokuje i političke i ekonomske krize, pokazao je na primjeru rasprava u Davosu tokom Svjetskog ekonomskog foruma, a nakon ekonomske krize 2008. godine, podsjetivši da je tada osnovna tema razgovora bio moral, a ne ekonomija. Kriza morala je uzrok i krize humanizma i vladavine sile nad pravdom. Mišljenja je da su dva osnovna uzroka krize u moralu: remećenje sistema moralnih vrijednosti i gubitak povjerenja među ljudima. Govoreći o ovim kategorijama istakao je da je kur'anski odgovor na remećenje sistema vrijednosti propagiranje onoga što je dobro, a zabranjivanje onoga što je loše. Analizirajući gubitak povjerenja među ljudima, kao uzročnika moralnog posrnuća, istakao je da sada živimo u vrijeme najveće moralne krize. Na kraju je posebno istakao važnost moralnosti kod današnje omladine.