Dr. Keith Doubt, šef Odsjeka za sociologiju na Univerzitetu Wittenberg, u američkom gradu Springfieldu, posjetio je u srijedu 21. juna Vahid-ef. Fazlovića, muftiju tuzlanskog.

Dr. Doubt je muftiju Fazlovića upoznao sa programima na kojima radi, kao i sa planovima za naredni period. Autor je pet knjiga o sociološkom uticaju rata i genocida nakon balkanskih ratova devedesetih godina. Njegovo istraživanja obuhvataju kulturu, književnost i društvene strukture u regionu. Urednik je interdisciplinarnog dvojezičnog časopisa Duh Bosne/Spirit of Bosnia koji se kvartalno objavljuje već 10 godina na stranici  http://www.spiritofbosnia.org/.

Muftija tuzlanski je ovom prilikom istakao značaj rezultata koji su postignuti na ovom polju, a od posebne važnosti je upoznavanje drugih sa duhom Bosne i Hercegovine. Bošnjaci su narod otvorenog duha, i prema Istoku i prema Zapadu, i zbog toga se o nama danas mnogo više zna širom svijeta. Duh našeg naroda je duh suživota u Bosni i Hercegovini, ali i šire, kazao je tokom ovog susreta muftija Fazlović.

Dr. Doubt je naglasio kako je Bosna i Hercegovina važna zemlja koja ima mnogo toga svijetu za pokazati. Njegova istraživanja na kojima trenutno radi na Univerzitetu u Tuzli trajat će naredne dvije godine.

Tokom ovog susreta prof. Doubta i muftije Fazlovića razgovarano je i o budućoj saradnji i realizaciji zajedničkih programa.

Susretu su prisustvovali i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, profesor u Medresi Asmir Dorić i sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed Hasanspahić.