Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović primio je u četvrtak, 29. februara ove godine, direktoricu JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ u Tuzli Eminu Altumbabić i njene saradnike.

Muftija Fazlović se ovom prilikom zahvalio uposlenicima Centra na dragocjenoj misiji, naglasivši njihovu veliku spremnost da dijele s ljudima teška stanja u kojima se nalaze. Istakao je da će Muftijstvo tuzlansko, u okviru svojih mogućnosti, podržavati i pomagati rad Centra.

Direktorica Altumbabić je ovom prilikom predstavila rad prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovini. Iskazana je zahvalnost Muftijstvu tuzlanskom na donaciji „Senzorne sobe“, koja je iznimno važna u procesu rehabilitacije djece i osoba iz autističnog spektra. Najveći dio sredstava za nabavku ove sobe prikupljen je putem akcije „Vršnjak vršnjaku daruje 1 KM“ u mektebima i na časovima islamske vjeronauke. S tim u vezi upućene su riječi zahvalnosti djeci koja su učestvovala u ovoj akciji, njihovim roditeljima, muallimima i vjeroučiteljima. Istaknuta je potreba da se kroz ovakve i slične projekte razvija empatija kod djece i mladih prema djeci i osobama iz autističnog spektra.

Razgovarano je i o potrebi za proširenjem kapaciteta Centra s obzirom na veliki broj onih kojima je neophodna briga i podrška ove ustanove.

Prijemu su prisustvovali Emina Altumbabić, Izabela Sakić, Emir Altumbabić, te Mumin-ef. Mumić i Amina Đulović.