Agencije za certificiranje halal kvalitete je saopštila da organizuje 2. evropski halal-kongres 28-29. maja 2024. godine u hotelu Hills u Sarajevu.

– Ponosni smo što ovaj događaja organiziramo zajedno sa halal-cerifikacijsktim tijelom Halal Control GmbH iz Njemačke, Fakultetom islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološkim fakultetom  Univerziteta u Tuzli, Udruženjem za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja“ uz neprocjenjivu podršku Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC) – navodi se u saopštenju.

Na inicijalnoj sjednici Organizacijskog odbora Kongresa halal-kvalitete, ovaj događaj preimenovan je u Evropski halal-kongres.

Evropski halal-kongres je centralni skup iz oblasti halal industrije u Evropi. Kongres ima za cilj da okupi i ujedini stručnjake iz globalne halal industrije, podstičući razmjenu znanja i najboljih praksi u proizvodnji i preradi halal proizvoda širom svijeta. Ovaj događaj se ističe po svom naučnom i društvenom uticaju, prikazujući širok spektar naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća u halal sektoru, uključujući proizvodnju, preradu, standardizaciju kvaliteta i inovacije u ovoj oblasti. Kroz širenje znanja i iskustava vezanih za halal kvalitet i industrijsku praksu, Kongres nastoji unaprijediti razvoj standarda halal-kvaliteta kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

Posebnu vrijednost Kongresu daju publikacije Knjiga sažetaka i radova i već treće izdanje naučno-stručnog časopisa iz oblasti halal industrije pod nazivom Journal of Halal Quality and Certification.

Organizaciju ovog podržali su BBI Banka Sarajevo (zlatni sponzor), Perutnina Ptuj BH doo Breza, Superior Foods doo Šid, Restoran „Stara čaršija“ Bar i Univerzitet FINRA Tuzla. Medijski sponzori 2. Europskog halal kongresa su Media Centar Islamske zajednice u BiH i „WASABIH“ prva platforma profesionalne zajednice za halal-industriju.