U okviru mevludskih aktivnosti upriličeno je nekoliko književnih susreta sa  prof. Smaragdom Klino, u okviru kojih je predstavljanja njena knjige koja nosi naziv “Hazreti Hatidža Kubra”.

Prvo druženje u ovom ciklusu upriličeno je u mektebu za odrasle u Lukavcu, gdje je autorica Klino predstavila svoju knjigu. Govorila je o samom djelu, o životu hazreti Hatidže i nekim biografskim detaljima koji su se inspirisali na pisanje ove publikacije koja je okarakterisana kao esej, mada ima elemente interdisciplinarne studije.

Drugo druženje u nizu održano je u dershani Osman-kapetanove medrese u Gračanici. Sve prisutne su imale priliku poslušati autoricu Smaragdu Klino, a moderatorica susreta bila je prof. Rabija Husić, koordinatorica za ženski aktivizam Medžlisa Gračanica.

Ciklus druženja sa lijepom riječi i djelom koje je izašlo iz pera prof. Klino završen je u Tuzli. Predstavljanje knjige i druženje uprilčeno je u bosanskoj sobi džamije Kralj Abdullah. Druženje je uprilčeno u okviru mevudskih aktivnosti Asocijacije žena MIZ Tuzla. U ugodnom ambijentu bosanske sobe o ženi koja je ostavila neizbrisiv trag na povijest islama govorile su prof. Mukelefa Beharedović, prof. Smaragda Klino dok je moderatorica ovog druženja bila Armina Malkić.

Na svim druženjima između ostalog je zaključeno je da knjiga “Hazreti Hatidža Kubra” predstavlja odsjaj bisera života prve majke Islama, majke koja je najbolji uzor svakoj muslimanki, majke koja je odrasla u vremenu u kojem je svijet gorio u vatri neznanja.Djelo je nastalo iz  želje da se prikaže barem jedan dio sjaja, svjetla i boje bisera kakav je bila naša majka, hazreti Hatidža (r.a.).