Promovirana knjiga “Badžije-pobožne muslimanke”

Promocija knjige “Badžije-pobožne muslimanke” autorice Sabine Voloder-Strinić, održana je u srijedu 14. februara u mektebu Hadim Ali-pašine džamije u Kladnju u organizaciji Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Kladanj.
Na samom početku prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Kladanj koji je govorio o značaju jednog ovakvog djela.
– Svjesni vremena u kojem živimo i duhovne posrnulosti društva, imamo razloga biti posebno sretni kada vidimo koliko je zainteresovanih majki i sestara za sadržaje koje nudi Aktiv žena našeg Medžlisa. Imajući u vidu značaj i ulogu muslimanki u izgradnji zdravog društva, izbor za promociju jedne ovako vrijedne knjige koja će svojim sadržajem ojačati duhovnost žene je naša obaveza. Naš Medžlis će nastaviti promociju dobra koje treba ovom društvu, uz molbu Bogu Uzvišenom da On promjeni naša stanja na bolje – istakao je Asim ef.
Prva autorska knjiga novinarke Sabine Voloder-Strinić je zbir novinarsko-istraživačkog rada na temu žene-sufije.
Prema riječima autorice, petogodišnji uporni rad koji je obuhvatio 54 knjiške jedinice i 22 sagovornika, bezbroj poučnih razgovora i prikupljanja savjeta i sugestija od eminentnih profesora i alima, zaokružen je u vidu knjige pod naslovom “Badžije-pobožne muslimanke.”
O knjizi su još govorile Ernada Avdibegović i Esma Strinić.

Promocija Muslimove zbirke hadisa sa komentarom, dr. Šefika Kurdića

U četvrtak, 15.02.2018. godine u maloj sali Doma kulture u Kladnju u organizaciji Medžlisa i Mreže mladih MIZ Kladanj upriličena je promocija djela “Muslimova zbirka hadisa sa komentarom” autora dr. Šefika Kurdića. Pored ovog kapitalnog djela autor je predstavio još nekoliko knjiga iz mnoštva djela ovog vrsnog alima.
Promociju je u svojstvu domaćina otvorio glavni imam Medžlisa Kladanj, Asim-ef. Esmić:
“Kao Medžlis, trudimo se našem društvu ponuditi jedno osvježenje u mnoštvu djela i promocija koje se održavaju u ovom vremenu. Ne zaslužuju ni sve knjige ni promocije punu pažnju kao što je to slučaj večeras. Pred nama je djelo koje sadrži riječi i upute Allahova Poslanika a.s. i kao takvo, pored Kur’ana Časnog, ako ga se budemo pridržavali i po njegovim uputama živjeli, uspjet ćemo.”

Nakon izlaganja promotora, dr. Šefik Kurdić je u Kuršumliji džamiji nakon jacija namaza održao predavanje na temu “Fenomen iskušenja i islamska rješenja”. U svom predavanju je govorio o iskušenjima muslimana naših krajeva ali i drugih dijelova islamskog svijeta.