Džamija Gornja Azizija u Bosanskom Šamcu je središte vjerskog, društvenog, obrazovnog, odgojnog, kulturnog, tradicijskog i sveukupnog života Bošnjaka, muslimana u ovome gradu.

Već nekoliko godina u njoj se održava škola Kur'ana Časnog. Polaznici su džematlije svih uzrasta i različite životne dobi. U 2018. godini organizovane su dvije grupe: 1. Sufara, arapsko pismo i 2. učenje i razumijevanje Kur'ana. Svaka grupa broji 13-15 polaznika. Nastava se izvodi 4 puta sedmično, 2 puta za svaku grupu, u periodu od akšama do jacije-namaza.
U nedjelju, 25.02. 2018. godine, pod motom ” Tražite slast u zajedničkom namazu, učenju i razumijevanju Kur'ana i zikru”, polaznici obje grupe su upriličili zajedničko druženje.

Safet-ef. Karahmetović, glavni imam i imam džemata, je istakao kako se samo u džematu, društvu i zajednici može pomoći modernom i posustalom čovjeku koji je zapao u bolesti savremenog društva, kao što su otuđenost, površna komunikacija, nedostatak smislenog, zdravog i korisnog razgovora. On se zahvalio vrijednim džematlijama, posebno članicama Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam predvođenim koordinatoricom Alijom Kapetanović, koje su za ovu priliku pripremale ćeteniju, bosansku poslasticu.

1/4