Džemat Kiseljak  nalazi se južno  od Srebrenika na magistralnom putu Tuzla – Orašje.  Ovaj džemat nastao je izdvajanjem od džemata Rapatnica, C.Srebrenik i Uroža, imaju oko 430 domaćinstava. Ovo je gradski džemat na južnoj strani grada.

Prva džamija u ovom džematu izgrađena je formiranjem džemata 1999 godine, nakon agresije na BiH, kada je svečano odlukom Rijaseta i otvorena u septembru 1999 godine. Džamija nosi naziv Gazijska džamija, a svojim vanjskim izgledom kao i arhitetonskim rješenjem unutar džamije predstavlja pravu arhitetonsku rijetkost i varendnu umjetničku vrijednost. Pored džamije izgrađen je poseban objekat sa mektebskom učionicom, abdesthanom i gasulhanom. Imami koji su službovali u ovom džematu su: Ismet-ef Mustabašić, Abdulah-ef Joldić i sadašnji imam Ismet-ef Odobašić.

Džemat Kiseljak je u svom djelovanju realizirao mnoge projekte od kojih izdvajamo: pružanje djeci, kao i odraslima, pomoći dodatne nastave iz predmeta matematike, engleskog jezika, informatike itd., ustupanje prostora za djecu predškolskog odgoja i obrazovanja, razno-raznim kulturnim manifestacijama od značaja za Zajednicu i Bošnjake itd.

Nastavu matematike, engleskog jezika izvode kvalificirani profesori, Nedim Ibrišimović, dokazani prijatelj islamske zajednice, Ibrišimović Anela te Mujić Miralem. Nastava časova pomenutih znanosti održava se kontinuirano već četri godine, jednom sedmično, subotom poslije podne-namaza. Učenici i studenti, pa i stariji, koji pohađaju časove iskoriste priliku da zajednički obave podne-namaz a poslije prisustvuju časovima. Nedim ovaj projekat podržava već nekoliko godina i van granica Srebrenika, u Behram-begovoj biblioteci održavao je časove matematike zainteresiranim polaznicima tri godine. Prema njihovim podacima preko stotinu polaznika je prošlo obuku matematike, a isto toliko i engleskog jezika. Rezultati su izvanredni, a to uočavaju kod učenika na osnovu uspjeha u školi, dok polaznici engleskog jezika uspješno polažu ispite na svojim fakultetima. Koristimo priliku da se zahvalimo koordinatoru ovih projekata, imamu džemata Kiseljak, Ismet ef. Odobašić, koji zajedno sa džematskim odborom realizira veliki broj projekata.

Oni su ustupili prostor mektepske učionice za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno za organizaciju nastave prvačićima, koji su, većina njih, i polaznici mektepske nastave Kiseljak.

kiseljak s dzamija 1

Damir Babajić