Na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, 12. maja ove godine bit će klanjana jedanaesta koletivna dženaza i obavljen ukop identifikovanih tijela bošnjačkih civila koji su ubijeni 1992. i 1993. godine.

Dženaza će biti klanjana za ukupno osam žrtava, a njih sedam će biti ukopano. Jedna od žrtava je ranije ukopana pod oznakom N.N., a ove godine je identifikovana, te će joj biti postavljeni bašluci.

„Jedanaesti Dani sjećanja na genocid u Bratuncu su započeli 3. maja u Hranči, na dan kada je devet muškaraca odvedeno u nepoznatom pravcu. Neke smo kasnije pronašli u grobnicama, identifikovali i ukopali. U subotu 6. maja je obilježen Dan bijelih nišana, kada su mektebska djeca uređivala mezarje i nišane,“ kazao je Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ-e Bratunac,

Do sada je u Šehidskom mezarju Veljaci ukopano 43 djece.

„Gotovo da nijedna dženaza nije prošla, a da nije ukopano jedno, dvoje ili više djece. I ove godine imamo dijete, koje je imalo dva dana. Pored njega je ubijena žena u sedmom mjesecu trudnoće. Oni koji slave “oslobađanje” podrinjskih gradova, rezultat njihovog “oslobađanja” je u Veljacima, na Rakiti u Vlasenici, u Potočarima,“ kazao je Hodžić.
On je podsjetio da se 9. maj obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, a isti dan u Glogovoj kod Bratunca obilježava se godišnjica stravičnog zločina, kada su srpski vojnici kod džamije strijeljali 68 Bošnjaka iz ovog mjesta.

bratunac2017

Admir-ef. Velić, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Bratunac i predsjednik Organizacionog odbora, pojasnio je da je osam žrtava identifikovano za ovu dženazu, a da će sedam žrtava biti ispraćeno 11. maja ispred Komemorativnog centra u Tuzli u 16 sati.

Žrtve čiji će tabuti biti ispraćeni su Rešad (Rešo) Salihović, rođen 1965. godine, Ramo (Memiš) Hasanović, rođen 1972. godine, Šahbaz (Ibrahim) Sinanović, rođen 1962. godine, Mirsad (Hasan) Memić, rođen 1967. godine, Šaban (Osman) Salkić, rođen 1954. godine, Samir (Lutvo) Ibišević, rođen 1971. godine i Emir (Džemail) Suljić, rođen 7.3.1993.godine, a ubijen 9.3.1993. godine. Bašluk će biti stavljen na mezar Zaimu Husejnoviću, koji je rođen 1960. godine.

bratunac2017 3