Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u petak, 5. aprila 2024. godine, predvodio prvi džuma-namaz u ovoj godini na Musalli šehidskog mezarja u Potočarima.

– Ovdje smo u blagoslovljenom ramazanskom vremenu, zajedno s našim časnim šehidima. Kao što ramazansko vrijeme nosi poseban pečat bereketa, tako i ovo šehidsko mezarje u Potočarima ima poseban hurmet. Potvrđujemo to današnjim okupljanjem u ovom velikom danu i odabranom mjesecu. Posebno se zahvaljujemo vama, džematlijama ovdašnjih džemata, kao i zaposlenicima Memorijalnog centra i privrednih subjekata u Potočarima, što redovno prisustvujete džuma-namazu na ovom mjestu. Nema sumnje da je uspostavljanje džemata na ovom mjestu naš dug prema plemenitim šehidima, njihovim porodicama i Bošnjacima koji žive u Srebrenici i Podrinju, kazao je muftija.

Hutbu muftije Fazlovića sa Musalle šehidskog mezarja u Potočarima objavljujemo u cijelosti:


Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Svemilosnom, Samilosnom. Neka je salavat i selam na posljednjeg poslanika i vjerovjesnika Muhammeda, alejhi selam, njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

Cijenjena braćo i sestre, poštovane majke i porodice šehida!

Danas je dvadeset i šesti dan ramazani-šerifa. Ovaj blagoslovljeni mjesec se primiče svom završetku. Večeras ćemo, ako Bog da, biti u najvrjednijoj noći, mubarek Lejletul-kadru, i osjetiti njezinu ljepotu i veličinu. Današnji džuma-namaz, posljednji u ovom ramazanu, obavljamo na Musalli šehitluka Genocida u Srebrenici. Ovdje smo u blagoslovljenom ramazanskom vremenu, zajedno s našim časnim šehidima. Kao što ramazansko vrijeme nosi poseban pečat bereketa, tako i ovo šehidsko mezarje u Potočarima ima poseban hurmet. Potvrđujemo to današnjim okupljanjem u ovom velikom danu i odabranom mjesecu. Ovo je osma godina u kojoj započinjemo ibadet džuma-namaza na Musalli u Potočarima. Kao i do sada, ovaj ibadet će obavljati naša cijenjena ulema, zajedno s vjernicima iz cijele naše domovine i dijaspore. Posebno se zahvaljujemo vama, džematlijama ovdašnjih džemata, kao i zaposlenicima Memorijalnog centra i privrednih subjekata u Potočarima, što redovno prisustvujete džuma-namazu na ovom mjestu. Neposrednu i najveću odgovornost za organiziranje ovog skupa ima Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, na čemu se zahvaljujemo našem glavnom imamu Damir-ef. Peštaliću i njegovim kolegama imamima.

Nema sumnje da je uspostavljanje džemata na ovom mjestu naš dug prema plemenitim šehidima, njihovim porodicama i Bošnjacima koji žive u Srebrenici i Podrinju.

Poštovana braćo i sestre!

Mnogostruke su ramazanske prilike za postizanje velikih i trajnih blagodati. Ramazanski ibadeti su nas duhovno ojačali i učvrstili u našim zadaćama i odgovornostima. Ostvarili smo više razine bogobojaznosti i plemenitosti. Nadamo se da smo Uzvišenom Bogu bliži i miliji. A On će nam pomoći ako budemo predani u vršenju strogih farzova i dobrovoljnih ibadeta. Upravo je ramazan naš put takve ustrajnosti. Stoga, postom, namazom, zekatom i sadakom, lijepom riječju i dobročinstvom, učvrstimo svoju skrušenost pred Licem Svemoćnog Stvoritelja i predanost u slijeđenju Njegovih svijetlih uputa! Tako će nam Uzvišeni dati ono što od Njega budemo tražili, a zaštititi nas kada od Njega budemo zaštitu molili.

U ovoj prilici ističemo da ramazan ima i svoje posebne mubarek dane i noći. Na različite načine smo obogatili noći uoči dana Bedra i dana Fetha, a večeras nas, ako Bog da, očekuje najvrjednija među mubarek noćima, Lejletul-kadr. Vrijednost ove noći je trajno istaknuta u posebnoj kur'anskoj suri: U ime Boga, Milostivog, Samilosnog! Uistinu, Mi smo ga spustili u Noći kadra. A znaš li ti kakva je to Noć kadra? Noć kadra od hiljadu mjeseci je bolja! U njoj, po dopuštenju njihovog Gospodara, silaze meleki zajedno s ruhom zbog svakoga emra. Spas je ona sve dok ne svane zora. (El-Kadr, 1-5)

Veličina Lejletul-kadra je, prije svega, vezana za objavu Kur'ana Plemenitog čovječanstvu; spuštanju Upute i milosti; lijeka za duše i smjernica za razumom obdarene u ovoj blagoslovljenoj noći. U toj noći na Zemlji boravi veliki broj meleka, sa Džibrili-eminom na čelu. Odaju počast noći Kur'ana Veličanstvenog i povećavaju sigurnost i smiraj kod vjernika. Ibadete s vjernicima. Sve do zore. Zato je nebrojeno mnogo džemata u cijelom svijetu u kojima će vjernici večeras bdjeti nad svojim srcima. To su najljepša zemaljska sazviježđa kojima se meleki dive. Kur'ansko svjetlo, koje je u Lejlei-kadru Zemlju obasjalo, uputa je i milost cijelom ljudskom rodu. Snaga naše vjere i duhovnosti, koju posebno u toj noći izrazimo, donosi djelotvoran lijek za naša srca i umove. Ibadeti u toj veličanstvenoj noći vrednuju se po posebnim mjerilima. Djelo u noći El-Kadr više vrijedi od takvog djela koje se čini tokom hiljadu mjeseci. Jedan namaz je kao osamdeset i tri godine klanjanja; jedna sadaka kao osamdeset i tri godine dijeljenja; jedna lijepa riječ kao sve te godine lijepog govora; jedan savjet kao toliko godina savjetovanja… Kako je to velika milost Uzvišenog Gospodara prema Njegovim robovima! U njoj je i za dovu mnogostruko veća nada da će biti primljena.

Stoga, povećajmo svoje ibadete u ovoj noći. Zasnujmo ih na potpunoj iskrenosti. Iz dna svojih duša zamolimo Gospodara svjetova da sve muslimane obaspe Svojim rahmetom i magfiretom i da ih zaštiti od teških posljedica na oba svijeta. Učimo dovu za sebe i za druge, za svoje najmilije.

Molimo Svemogućeg da nam podari mudrost i snagu da se dostojno brinemo o svojoj zajednici i domovini. Zamolimo Ga da pomogne i ojača naš narod u džematima povratka nakon Agresije. I da odgovornost svih nas bude dostojna njihove borbe i ustrajnosti. Sa čvrstom vjerom i iskrenom dovom, sa spremnošu na žrtvu i zajedništvo, muslimani u Bosni nikada neće izgubiti nadu. I bit će postojani čuvari onoga što im pripada. Čuvat će svoje vrijednosti i njegovati lijep odnos prema svim ljudima.

Cijenjena braćo i sestre!

U ovom ramazanu smo nastojali da našu posebnu pažnju usmjerimo prema vrijednostima solidarnosti i zajedništva koje ostvarujemo u džematima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Pored revnosnog obavljanja ibadeta, jačali smo spoznaju i svijest da je u našoj čvrstoj povezanosti, u džematu, snaga i sigurnost naša. Među porukama koje će se u današnjoj hutbi prenijeti u našim džamijama, nalazi se i sljedeće podsjećanje:

Ovo su mubarek dani u kojima, uz namaze, post i zekat, izvršavamo i obavezu sadekatul-fitra koji čisti i popravlja naš post od određenih nedostataka i propusta. U ramazanskim vazovima podsjećali smo se i na značenje riječi zekat, koje je povezano sa sadekatul-fitrom, a koje između ostalog znači i čišćenje, pročišćavanje, rast i povećanje nagrade i imetka. Sadekatul-fitr nadoknađuje određene propuste koji se postaču mogu dogoditi u toku posta. Ibn Abbas, radijellahu anhu, prenosi: ”Poslanik, alejhi selam, odredio je da se daje sadekatul-fitr kao čišćenje postača od bespotrebnog i ružnog govora, i da bi se opskrbili oni koji su u potrebi…”

Izdvajanje zekata i sadekatul-fitra zasigurno obezbjeđuje nagradu kod Gospodara svjetova, kao i povećanje i bereket u imetku davaoca. Ukazivanjem na obavezu zekata i sadekatul-fitra, kao ibadetsku dimenziju pravilnog i odgovornog izvršavanja islamskih propisa, ujedno podsjećamo i na ulogu i značaj Bejtul-mala, iz kojeg se pomažu mnogi ljudi koji su u potebi, a koji je okosnica stabilnosti i razvoja naše Islamske zajednice.

Draga braćo i sestre!

Upućujemo dove Gospodaru Svemilosnom da nam se smiluje, da oprosti grijehe nama, našim roditeljima i našoj djeci, i da nam pomogne da ih izvedemo na pravi put!

Gospodaru naš, skrušeno Te molimo da sve plemenite šehide i sve dobre ljude obaspeš svojim rahmetom i magfiretom.

Ukabuli sve naše ramazanske ibadete i pomozi nam da se trajno okoristimo bereketom Tebi najdražeg mjeseca.

Primi naše dove, Gospodaru naš, Svemilosni, Samilosni!

Amin!


5. april 2024. god./26. ramazan 1445. god. po H.