U organizaciji Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, u nedjelju, 29. maja, realizirana je jednodnevna edukativna ekskurzija na područje Zvornika u povodu obilježavanja 30. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima ovog dijela naše zemlje.

Učesnici su se okupili u kompleksu Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, u kojem su smiraj našle na stotine žrtava genocida iz Zvornika i njegovih sela. Proučena je Fatiha i odata počast šehidima ovog mezaristana.

Na početku je učesnike poselamio koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog hfz. Abdulah-ef. Kapo i koordinator Mreže mladih MIZ Zvornik Islam-ef. Mehmedović, a u svojstvu domaćina sekretar MIZ Zvornik Osman Halilović upoznao je učesnike s destinacijama koje su u planu obilaska.

Tom prilikom je rečeno da je na području Zvornika do sada pronađeno 114 grobnica bošnjačkih žrtava genocida. Učesnici su, nakon mezarja i Memorijalnog centra, posjetili lokaciju najveće masovne grobnice na teritoriji BiH Crni Vrh kod Zvornika. Na ovoj lokaciji prisutnima se obratio Murat Hurtić, u ime Instituta za traženje nestalih.

Hurtić je upoznao omladinu s činjenicom da je u ovoj grobnici, koja je bila duga 45 metara, široka četiri metra i duboka četiri metra, pronađena ukopno 629 tijela žrtava. Iz zvorničkih naselja Đulići i Klisa u junu 1992. u jednom danu srpske vlasti streljale su 675 zarobljenih civila. Veliki broj njih pronađen je upravo u ovoj grobnici.

Nakon grobnice Crni Vrh članovi Mreže mladih posjetili su lokaciju grobnice Ramin grob u Glumini. Tu ih je dočekao imam džemata Glumina, Mevludin-ef. Smajlović, koji se s grupom aktivista nedavno pobrinuo i za dostojanstveno obilježje koje je izgrađeno na lokaciji ove grobnice. Mladi su upoznati s podatkom da je ovo prva otkrivena grobnica u ovom dijelu BiH. Zajedno sa grobnicom Kazanbašča u Zvorniku za nju je specifično što su se tijela nevinih žrtava prilikom bacanja u grobnicu pakovala u vojne vreće JNA.

Nakon posjete i polaganje cvijeća na spomen-obilježje na Kazanbašči, mladi su posjetili harem Zamlaz džamije u Zvorniku. Ovom prilikom je otkrivena spomen-ploča uglednom Zvorničaninu dr. Izetu Sabiroviću kojeg su Arkanovci, pred očima porodice likvidirali, ujutro 9. aprila 1992.

U uvodu Osman Halilović zamolio je mlade da upamte da sve ono što su danas vidjeli nije rezultat nekog spontanog nacionalističkog ludila. Bošnjačka sela uz Drinu uništavana su sistematski, žrtve su često ubijane ritualno. Također, istaknuto je da su na prostoru Zvornika i Srednjeg Podrinja vođena dva rata: rat zločinačkih formacija protiv nenaoružanih civila i rat gdje su slabije naoružani, ali odlučni Bošnjaci agresoru pružili otpor.

Spomen-ploču koja podsjeća zločin nad dr. Izetom Sabiroviće otkrili su mr. Mustafa Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Zvornik i zvornički imam i član Mreže mladih Armin Mujkanović.

Danas, u kući koju je uvakufila porodica Sabirović nalazi se Dnevni centar za djecu. U dvorištu gdje su zločinci izvršili njegovu likvidaciju danas se svakodnevno igra oko 80 dječaka i djevojčica. Ta dječija igra i radost najveća je pobjeda života i pamćenja nad smrću i zaboravom.