Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bratunac Elvir-ef. Hodžić je za Radio BIR govorio o napadu na mladića Osmana Mehanovića u Bratuncu, te upozorio da je problem u odgoju i izostanku adekvatnog tretiranja krivičnog djela počinjenog iz rasne, nacionalne ili vjerske netrpeljivosti.

– Identifikovane su osobe koje su napale Osmana Mehanovića, i čini mi se da ulazimo u jednu kolotečinu kada su u pitanju napadi na povratnike. O njima se govori ali stiče se dojam da nema adekvatnog interesovanja. Izjavama “u toku je istraga” se odvlači pozornost pa se iz godine u godinu ponavlja ista matrica. U prvi mah to mediji prenesu, a onda kada prođe samo jedan dan, i o tome gotovo niko više ne govori – istilče Hodžić koji je danas i posjetio porodicu Mehanović.

Za osumnjičene je rekao da ima saznanja da se radi o maloljetnim osobama.

– Oni su vjerovatno odgojeni tako da im smeta sve što podsjeća na Bošnjake, islam i muslimane. Ovo je prešlo svaku mjeru. Tamam kad pomislimo da smo uspostavili neku normalnu sredinu u kojoj egzistiramo, oni nas uvijek vrate na sami početak. Ono što je indikativno je da su trojica napali jednog mladića, i to s pominjanjem Srebrenice koja je rak-rana našeg naroda. Sama asocijacija na to govori da je to refleksija visoke politike ali prije svega i odgoja u tim porodicama. Možda misle da čine dobro, a ustvari imaju problem sami sa sobom, jer u nedostatku vlastitog identiteta, sigurnosti u ono što jesu, oni nastoje preko drugog, negirajući njega, da pokažu, odnosno odbrane ono u što ni sami nisu sigurni – smatra Hodžić.

Nasuprot slučaju napada na džamiju u Čapljini gdje su roditelji počinioca napada pozitivno reagovali i osudili nedjela svoje djece, Elvir-ef. Hodžić ističe da taj nivo svijesti nije razvijen u Bratuncu.

– Nažalost, ovdje još nismo na tom nivou. Ovdje je još u fokusu revitalizacija zločina, od lokalnog do najvišeg entitetskog nivoa. Ovdje se izdajom smatra ako neko kaže “moje dijete je to uradilo”. Nasuprot tome, ovdje se još uvijek kao heroji slave presuđeni ratni zločinci. Svjesni su oni toga, znaju da to zlo koje se odgaja u čovjeku, pogotovo mržnja prema drugima na kraju dovede do nesreće u vlastitoj porodici. Nije rijedak primjer da se, u nedostatku nas koji smo za njih drugo ili drugačije, posežu za prvim koji mu se nađe na putu – ukazao je efendija Hodžić.

Upozorio je na zabrinjavajuće blag ili ignorantski odnos režima iz Banjaluke prema ovakvim slučajevima.

Za Bošnjake koji s njim žive u Bratuncu i sličnim područjima Hodžić kaže da bez straha i s ponosom žive u tim sredinama koje grade zajedno s ostalima.

– Mi nismo ljudi koji saginju glavu. Mi smo ovdje svoji na svom. Namećemo pozitivne stvari, i naravno da ne guramo probleme pod tepih. Prozivamo one koji nam stoje na putu u ostvarenju naših elementarnih prava. U kontaktu smo svakodnevno sa muftijom tuzlanskim, naročito poslije ovih događaja, i nastojimo pronaći adekvatne odgovore na to. Saopćenja su postala kolotečina, pa mi nastojimo obaviti direktne razgovore s ljudima koji nose funkcije ovdje, prije svega u lokalnom parlamentu, općinski načelnik, te stanica policije, jer ovo nije prvi put da se ovakve stvari ignoriraju. Skoro smo imali i napad na jednog našeg ugostitelja, pa policija privede počinioca i sutradan ga pusti. Poruka koju time šalju je da se isplati praviti probleme, a gotovo te ništa ne košta – ukazao je.

Podsjetio je na zakonsku regulativu koja se u Bratuncu ne primjenjuje.

– Mi smo i ranije upozoravali da ovdje u RS ne postoji zakon koji postoji na nivou Bosne i Hercegovine. Zato izostaje adekvatno tretiranje krivičnog djela počinjenog iz rasne, nacionalne ili vjerske netrpeljivosti. To ovdje ne postoji! Definitivno je problem u procedurama, a time se ovdje ne bavi niko! – upozorava glavni bratunački imam u razgovoru za Radio BIR.