U utorak, 12. aprila 2022. godine, u Srebrenici je muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću uručena odluka Ustavnog sudu Bosne i Hercegovine i odluka Okružnog suda u Bijeljini u vezi s fabrikom „Unis-Feros“ AD Srebrenica. Donošenjem ovih odluka konačno je završena i pravna borba za nekretninu koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 2018. godine kupila u Srebrenici.

Podsjećamo da je Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio nekretnine fabrike „Unis-Feros“ AD Srebrenica. Sve finansijske obaveze Medžlisa IZ Srebrenica prema Osnovnom sudu u Srebrenici, u vezi s kupovinom ove nekretnine koja je koštala 687.800,00 KM, izmirene su 5. decembra 2018. godine. Dio uplaćenih sredstava osigurao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a dio Muftijstvo tuzlansko uz pomoć pedeset i pet privrednika – vakifa iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je završena procedura oko upisa nekretnine u vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Okružni sud u Bijeljini je ukinuo rješenje Osnovnog suda u Srebrenici i predmet vratio na ponovni postupak. Odmah je uložena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi kršenja prava na imovinu. U februaru 2022. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi odluku da se apelacija usvaja, utvrđuje povredu prava na imovinu, ukida odluka Okružnog suda u Bijeljini i istom nalaže da donese novu odluku. Okružni sud u Bijeljini postupio je po nalogu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i potvrdio da je kupljena imovina vlasništvo i posjed Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

“Ova nekretnina nalazi se neposredno uz Memorijalni centar i šehidsko mezarje u Potočarima i zbog toga ima veliki značaj za sve muslimane. Naši vakifi su jasno iskazali svoje veliko dobročinstvo ovdje u Podrinju, u Potočarima, a njihovu plemenitu namjeru pratila je odlučnost Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem. Završetak ovog za nas iznimno teškog procesa dolazi u vrijeme kada se brojni Bošnjaci bore za očuvanje svoje zemlje u Podrinju koja im se bespravno oduzima. Neka ovo svima nama bude veliki podstrek da ne odustajemo na putu koji će nas, uz Božiju pomoć, voditi izgradnji pravednijeg društva”, poručio je ovim povodom muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica zahvalili su se Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na njihovoj brizi o ovom vakufu, Advokatskom društvu “Adil Lozo i drugi” koje je vodilo ovaj postupak, te svima koji su tokom cijelog perioda kupovine ove nekretnine pružali podršku Islamskoj zajednici.