U utorak 8. augusta generacija Gazi Husrev-begove medrese 1979/1983. obišla je sve memorijalane centre i šehitluke žrtava genocida i drugih teških zločina nad Bošnjacima u Podrinju. Posjete su organizirane u okviru ovogodišnjih susreta generacije, a povodom četrdeset godina od završetka njihovog školovanja u Gazi Husrev-begovoj medresi.

U Podrinju je obilazak počeo posjetom Memorijalnom centru „Rakita“ u Vlasenici, nakon čega su alumnisti Gazi Husrev-begove medrese posjetili šehitluke žrtava genocida u Potočarima-Srebrenica, Memorijalni centar Srebrenica te Udruženju MFS Emmaus u Potočarima. Obilazak šehitluka završen je posjetom Memorijalnom centru „Veljaci“ u Bratuncu i Memorijalnom centru „Gornja Kalesija“ gdje su ukopane žrtve stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Bratunca i Zvornika.

U večernjim satima upriličena je posjeta Behram-begovoj medresi, a u srijedu obilazak znamenitosti Tuzle te posjeta Mektepskom centru u Kalesiji.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, zajedno sa svojim kolegama i saradnicima, bio je domaćin susreta tokom ova dva dana. Alumnisti su imali priliku saznati više o Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzli o čemu su razgovarali s premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem i gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem.

Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1979/1983. redovno se sastaje svake pete godine. Susreti su ove godine počeli u ponedjeljak 7. augusta posjetom reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću.