Nakon pune četiri godine provedene na putu odgoja i obrazovanja, na njegov kraj stigla je još jedna generacija učenika i učenica Behram-begove medrese. Ovo je 340. generacija medrese koja je svoje školovanje završila u godini u kojoj je 390. godišnjica od prvog spominjanja medrese u historijskim izvorima i dokumentima.

Svečanom maturskom šetnjom i akademijom koja je održana u Koncertnoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u petak, 6. maja, školovanje u Behram-begovoj medresi završila je 340. generacija maturanata i maturantica. Svečanoj akademiji prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, izaslanik reisul-u-leme dr. Amir Karić, Premijer TK Bego Gutić, muderisi,  roditelji i prijatelji maturanata.

Direktor medrese prof. Ahmed Hatunić, nalasio je kako će ova generacija, pored svih uspijeha, biti upamćena po njihovom lijepom edebu i predanosti radu. Ostvaili su zapažene rezultate na javnim nastupima, manifestacijama, takmičenjima i smotrama znanja i umijeća širom Bosne i Hercegovine i van nje.

„Dragi maturanti i maturantice, budite vjerni sljedbenici naše čiste vjere i bošnjačke tradicije. Čuvajte naše jedinsvo i radite za dobrobit naše zemlje Bosne i Hercegovine u svakom svom životnom koraku i postupku, a nikada protiv nje, čak i onda kada vam neki događaji u njoj ili lična iskustva probude nezadovoljstvo i razočarenje“, poručio je maturantima, direktor Hatunić.

Roditeljima, maturantima i kolektivu škole čestitao je i izaslanik reisu-l-uleme dr. Amir Karić. Premijer Vlade TK, Bego Gutić u svome obraćanju istakao je da je Behram-begova medresa već pet godina prva u vrednovanju školaod strane Pedagoškog zavoda TK.

Učenica generacije je Azemina Čelebić a učenik Ahmed Bajramović. Razrednici ove generacije su Azra Fazlović, Emina Hatunić, Mirnes Spahić i Asmir Dorić, a odgajatelji Smail Hašarić, Zubejda Gobeljić i Ehlimana Suljić.

Dan ranije, 5. maja, maturantice i maturanti 340. generacije Behram-begove medrese prošetali su ulicama Tuzle. Šetnja je započela ispred zgrade Behram-begove medrese, a maturanti su preko Kapije stare Medrese na Skveru i Kapije na Trgu prekinute mladosti prošetali do Džindić džamije. Tokom šetnje, učenici su zastali pred Kapijom, na Trgu prekinute mladosti, gdje su položili cvijeće, proučili Fatihu i odali počast poginulima na Kapiji. 

akademija 161