U Goraždu je danas, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru „Mehmed Fatih II“ pod predsjedavanjem Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića održana 28. redovna sjednica Vijeća muftija. Na sjednici su, između ostalog, potvrđene odluke sa osme telefonske sjednice Vijeća muftija; donesena je odluka o visini nisaba za ša'ban, ramazan i ševval 1442. hidžretske godine u iznosu od 8.290.00 KM; usvojena je Informacija o značajnijim aktivnostima Reisu-l-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dviju sjednica Vijeća; usvojen je Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2020. godinu;. razmatran je i usvojen Nacrt Plana ramazanskih aktivnosti Rijaseta i Organizacionih jedinica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 1442. god. po H./2021. godinu, te nacrt dokumenta „Pravci djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u suočavanju s različitim organizacijama i radikalnim otuđenim grupama“. Ovom nacrtu je, s obzirom na izazove, posvećena posebna pažnja, ocijenjen je visokom ocjenom i usvojen kao dokument, no ostavljen je da se doradi. Muftijama je dato dodatnih 15 dana da dostave svoje prijedloge i sugestije vezane za njega kako bi na narednoj sjednici mogao biti i usvojen.

Razmatran je i prijedlog Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Na sjednici je pažnja posvećena i pandemijskim okolnostima u kojima se još uvijek nalazimo. Vijeće muftija je u vezi s tim izrazilo priznanje imamima, glavnim imamima i medžlisima na poštivanju propisanih mjera i brizi o zdravlju ljudi. Takođe je izrazilo priznanje i zahvalnost džematlijama koji su dolazili u džamiju i pridržavali se propisanih mjera. Vijeće muftija i Islamska zajednica u cjelini izražavaju duboku zahvalnost i poštovanje ljekarima i osoblju zdravstvenih ustanova na ogromnim naporima koje ulažu u zaštiti i liječenju oboljelih. Istaknuto je i da Islamska zajednica pažljivo prati situaciju u zemlji, te poziva svoje članove i sve faktore u društvu na punu odgovornost i striktno pridržavanje mjera koje su donijeli nadležni organi.

Odlučeno je i da se predstojeći Ramazan dočeka normalno, kao drag gost. Što se tiče samih ramazanskih aktivnosti, a naročito teravih-namaza, Vijeće je ovlastilo Reisu-l-ulemu da neposredno pred Ramazan izda instrukciju o djelovanju, uzimajući u obzir okolnosti u kojima će ramazan biti dočekan.

Vijeće je raspravljalo i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti i odredilo se naspram njih.

(www.islamskazajednica.ba)