U haremu Hadži Iskender džamije u Gornjoj Tuzli večeras je, povodom Dana džamija, otvorena izložba radova mlade umjetnice Razije Topić. Pored porodice, prijatelja i stanovnika Gornje Tuzle otvorenju izložbe prisustvovali su  i dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i Salih-ef. Jusić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gornja Tuzla.

Profesor Husić, koji je svečano otvorio izložbu, govorio je o važnosti 7. maja, Dana džamija. To je dan kada je porušena banjalučka džamija Ferhadija, jedna od 614 porušenih džamija u Bosni i Hercegovini.

– Allah je u svakog čovjeka položio tako mnogo potencijala, a naša umjetnica Topić sa svojih trinaest godina je oličenje toga. Radila je dvije i po godine na ovim slikama. Posebno me raduje što su ovdje da sa Razijom radost podijele njeni prijatelji i raduje me što je naglašeno da je ona polaznik mekteba od svoje šeste godine. Naši mektebi, naše džamije su naše oaze, a ovo je jedan od načina čuvanja naše tradicije, memorije o našoj kulturi. Ona svojom umjetničkom rukom i svojim talentom izražava svoju ljubav prema vjeri i džamiji – kazao je dr. Husić.

O umjetnici Topić govorili su i profesor Fikret Jahić Vršanin, Topićev mentor i Salih-ef. Jusić, glavni imam MIZ Gornja Tuzla.

– Ovdje smo da posvjedočimo da se sjećamo, ali i da damo podršku mladoj osobi koja je kroz umjetnost svima nama dala do znanja da mlade generacije znaju, da osjećaju ljubav prema vjeri, prema džamiji, ali i prema svom narodu. Naša umjetnica, učenica sedmog razreda na ovaj način nas je počastila, naslikala sve obnovljene gornjotuzlanske džamije, ali među njima i Ferhadiju. Stoga smo zahvalni Raziji Topić – kazao je glavni imam Jusić.

Topić je zahvalila na podršci prilikom organizovanja izložbe istaknuvši da svaka njena slika ima svoju priču.

– Prije svega, zahvalu iskazujem dragom Bogu što mi je podario talenat i ljubav prema slikanju, svojim roditeljima što su mi pružili nesebičnu podršku i bili tu za mene. Hvala i mom mentoru umjetniku Fikretu Jahiću Vršaninu što mi je bio velika podrška i neko ko je zaslužan što je ova izložba ugledala svjetlo dana – istakla je Topić koja je svoje tri slike sa izložbe poklonila Muftijstvu tuzlanskom, Behram-begovoj medresi i Medžlisu Gornja Tuzla.

Književni kritićar Mirzet Ibrišimović kazao je da Dan džamija u Topićevim slikama podsjeća koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama nas samih.

– Ove slike su svojevrstan dijalog između naše takve sudbine i fine Bosne, između srušene Ferhadije i njena uzdignuća, između naša ruševna uma i novorođena duha, između spiritualnosti prošlosti i aveti dušmana, između tuge i ponosa sobom – ističe Ibrišimović.