U okviru manifestacije „Dani Hasana Kaimije“, 17. juna je u Behram-begovoj medresi predstavljen zbornik radova „Drugi simpozij o bosanskom jeziku – istraživanje, normiranje i učenje bosanskoga jezika – dosadašnji rezultati, potrebe i perspektive“.

Predstavljanju ovog izuzetno vrijednog Zbornika su prisustvovali dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed Hasanspahić i mladi sa područja ovog muftijstva.

O zborniku su govorili prof. Hadžem Hajdarević, Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i mr. Aida Kršo, viši stručni saradnik u ovom Institutu.

Mustafa-ef. Muharemović, potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Dani Hasana Kaimije“, je istakao značaj ove teme koja se na neki način proteže kroz skoro sve sadržaje ovogodišnjih Kaimijinih dana.

o bosanskom jeziku11

Prof. Hadežm Hajdarević je istakao da jezik treba doživljavati kao prostor ostvarivanja ljudske slobode, da je svaki čovjek slobodan onoliko koliko je u mogućnosti da se izrazi na svome jeziku ili na bilo kojem drugom jeziku, i da bosanski jezik postoji onoliko dugo koliko i svi drugi jezici jer je nemoguće zamisliti neku društvenu grupaciju, narod, bez jezika kojim oni komuniciraju, razumijevaju se.

Prvi simpozij o bosanskom jeziku je održan 1998. godine u Bihaću, a zaključci sa ovog simpozija koji su na neki način bili i plan rada za naredni period Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu su ostvareni, kazala je mr. Aida Kršo. Ona je predstavila sadržaj radova sa Drugog simpozija o bosanskom jeziku koji je održan 2015. godine u Sarajevu, a ove godine objavljen je i Zbornik radova.

o bosanskom jeziku4

Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu je ove godine obilježio 45 godina rada. Kroz Simpozij i Zbornik nastojalo se okupiti sve lingviste na području Bosne i Hercegovine i šire. Bosanski jezik je kulturna društvena, komunikacijska, historijska, naučna činjenica i to treba stalno imati na umu, naglasio je direktor Instituta Alen Kalajdžija.

o bosanskom jeziku5

Nakon akšam-namaza Muftijstvo tuzlansko je organizovalo iftar za za mlade. Njima se obratio dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je mladima čestitao na svim aktivnostima koje provode u svojim džematima tokom ramazana ali i u drugim mjesecima. Posebno je istakao povezivanje i međusobno potpomaganje kao naše vrijednosti koje valja njegovati i unaprjeđivati koliko god je to više moguće.

Mladima je i tokom ovog iftara o bosanskom jeziku govorio prof. Hadžem Hajdarević, a program su svojim nastupom upotpunili članovi hora „Mošus“ iz Brčkog. Upriličena je i izložba ručnih radova autorica Nasihe Smajlović i Samre Topić.

o bosanskom jeziku

o bosanskom jeziku1

o bosanskom jeziku2