U subotu 29. marta 2020. godine nakon najave nadležnih organa da su svi građani prilikom izlaska iz svojih domova dužni nositi zaštitne maske i rukavice, džematski odbor gračaničkog džemata Golaći održao je online sastanak na kojem je donesena odluka da se za sve džematlije nabave zaštitne maske.

U ovu aktivnost odmah se uključila i agilna omladina džemata koja je već do nedjelje 30. marta u podne podijelila cca 450 maski džematlijama. Omladina je tokom realizacije ove aktivnosti bila adekvatno zaštićena, brinući pri tome i o svom zdravlju, što je u okolnostima u kojima se nalazimo od velikog značaja.

– Kroz ovaj primjer htjeli smo pokazati našim džematlijama da mislimo na njih i da smo im zahvalni za nesebičan trud i zalaganje koje konstantno pružaju našem džematu. Ovo je samo mali znak pažnje za mnogo dobra koje čine svom džematu i džamiji kroz razne projekte, kroz koje unaprjeđujemo vjerski život na ovom prostoru – kazao je Hamdija-ef. Islamović, imam u ovom gračaničkom džematu.

Iz džemata Golaći napominju da je prilikom kupovine maski firma SLT Enterprise donirala 100 komada, te im izražavaju zahavalnost na ovom vidu podrške. Nakon podjele maski džematlijama dio je usmjeren i za potrebe medicinskog osoblja u ambulanti Porodične medicine Malešići.

U saradnji sa dokazanim prijateljima ovog džemata obezbjeđeno je 10 paketa osnovnih potrepština za potrebe onih koji su slabijeg imovinskog stanja i koji su u potrebi, posebno u ovim teškim danima.