U utorak, 2. aprila ove godine, u džematu Ograđenica-Lukavica, Medžlis Islamske zajednice Gračanica, obavljena je dženaza-namaz penzionisanom imamu Hasan-ef. Subašiću. Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

– Hasan-ef. je decenijama služio svojoj vjeri noseći veliki emanet. Imamet je veliki emanet. Radio je u svojim džematima sa svojim džematlijama i ostavio značajne tragove. To su tragovi na ovome svijetu a sve prije nas ide na onaj svijet. Jedna od najvećih časti je obavljati dužnost imama. Hasan-ef. pamtimo kako odgovornog, vrijednog, elokventnog i komunikativnog čovjeka. Sve ove osobine su jako važne kako bi se kvalitetno prenijelo znanje ljudima. Molimo Allaha, dž.š., da primi njegovo veliko djelo u misiji koju je obavljao, kazao je muftija Fazlović, te je porodici, džematlijama i kolegama rahmetli Hasan-ef. prenio taziju reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Prisutnima se prigodno odbratio i glavni imam Medžlisa IZ Gračanica Smajo-ef. Mustafić.

Hasan-ef. Subašić je rođen 1955. godine. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je upisao 1969. godine a završio 1974. godine. Odmah se zaposlio u Klokotnici (tadašnji Odbor IZ Doboj). Ubrzo nakon toga prelazi u Lukavicu, džemat Ograđenica, Medžlis Islamske zajednice Gračanica, gdje je bio imam sve do odlaska u penziju. Preselio je na ahiret 1. aprila 2024. godine u 69. godini života.