Centralna mevludska svečanost za žene u džamiji na Požarikama

U organizaciji Medžlisa IZ Gradačac i Asocijacije žena Medžlisa IZ Gradačac u subotu 27. januara u džamiji na Požarikama je održana centralna mevludska svečanost za žene.

Uvodno obraćanje održala je koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Gradačac Emira Kavazović, prof., a prigodan program i mevlud za žene izvele su učenice Behram-begove medrese, članice Asocijacije žena MIZ Gradačac, učenice i studentice.

Gost predavač bila je dr. Safija Malkić, stručna saradnica Odjela za brak i porodicu, Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, koja je govorila o važnosti i značaju porodice i ulozi majke, odgajateljice i supruge. U islamu žena ima najveći položaj i najviše je poštovana kao majka, a ahlak je veoma važan aspekt odgoja koji nikako ne smije biti zanemaren.

Omladinska halka Kur'ana i hadisa 

U subotu 27. januara, u organizaciji džemata Mediđa Donja i Mediđa Srednja i Medžlisa IZ-e Gradačac održana je prva ovogodišnja omladinska halka Kur'ana i hadisa u džematu Mediđa Donja.

Predavač je bio Mehdin-ef. Džafić, imam u ovom džematu. On je obradio hadis koji govori o imanu, islamu i ihsanu. U ime Mreže mladih obratio se Ahmet-ef. Osmanović, imam u džematu Mediđa Srednja.

Poslije predavanja uslijedilo je ugodno druženje. Omladinska halka Kur'ana i hadisa je obrazovni program Medžlisa IZ Gradačac koji je namijenjen mladima i realizira se u gradačačkim džematima.