U četvrtak 18.06.2015. godine pucnjem iz topa sa gradačačke Gradine, sa Kule Zmaja od Bosne, znamenitog Husein-kapetana Gradaščevića označen je kraj prvog dana ramazanskog posta u Gradačcu.

Tradicija najave iftara pucnjem iz topa-prangije obnovljena je u Gradačcu  nakon što je prekinuta poslije Drugog svjetskog rata. Top je uvakufio i osigurao barutna punjenja Nurdin Peštalić, sabornik Islamske zajednice u BiH i poznati gradačački privrednik. U čast obnove ove tradicije, Medžlis IZ Gradačac i općina Gradačac priredili su zajednički iftar na Gradini za vijećnike, bivše načelnike, zastupnike u državnim institucijama na svim nivoima, privrednike, boračke organizacije, imame, mutevelije i članove IO MIZ.  Iftaru su prisustvovali i profesori Behram-begove medrese u Tuzli.  Izveden je prigodan prediftarski program uz učenje Kur'ana, izvođenje ilahija i recitacija. Poslije iftara prisutnima su se obratili: načelnik Općine mr. Edis Dervišagić, glavni imam Nusret ef. Kujraković i Halil Mehanović. Načelnik Općine je još jednom zaželio uspjeh u radu novom predsejdniku IO MIZ  Huseinu Jukanu i uručio mu progodan poklon. Glavni imam je prezentirao idejno rješenje vakufsko-poslovnog objekta na mjestu nekadašnje Gradske kafane.

Sa Gradačca bijele Kule Zmaja od Bosne Gradačačani su krenuli u ramazan sa porukom da budu jedinstveni, solidarni i suosjećani; da se bore za svoju državi i vjeru; da šire dobro, mir, toleranciju i demokratske vrijednosti; da grade bolju budućnost u BiH za sve njene građane…

{gallery}2306150{/gallery}