U prepunoj Šehidskoj džamiji u Kamičanima  u Kozarcu, 22.06.2019. godine, proučena je hafiska dova glavnom kozaračkom imamu hafizu mr. Amiru-ef. Mahiću.

Ovoj svečanosti prisustvovali su reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, novoimenovani muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, dosadašnji muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, dekan IPF-a u Bihaću, direktor cazinske medrese sa muderrisima, direktor tuzlanske medrese, hafizi, glavni imami i imami, te prijatelji i rodbina hafiza Amira-ef.

Nakon selama i izraza dobrodošlice svim prisutnim  voditelja programa: Tarika Arifagića, i Amine Mahić, čast da se prvi obrati imao je novoimenovani muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je čestitajući Amir-ef. na stečenoj tituli hafiza Kur’ana, istakao da mu je posebno drago da ova hafiska dova dolazi dan nakon svečanosti dodjele Murasele koja mu je uručena u Bihaću, te da je ponosan što je muftija u muftijstvu u čijem sastavu ima glavnog imama hafiza Amira Mahića.

Mufija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao da je prvi hafiz Džibrili Emin koji je prenosio Kur’an na poslanika Muhammeda, a.s., koji je i drugi hafiz u povijesti čovječanstva, a nakon njih dolaze generacije ashaba koji su isto tako bili hafizi, te da su hafizi čuvari Allahove riječi i da smo i mi svi hafizi (čuvari) svojih namaza i dobrih dijela. Na kraju je čestitao Amir-ef., njegovoj porodici, medžlisu i muftijstvu na ovom velikom mubareku.

Nakon toga su hafizi poredani u halku proučili odlomke iz Kur’ana, a hafiz Amir-ef. je proučio kratka sureta. Hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz Edin-ef. Bukva.

Na kraju programa se obratio reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović, koji je u svome obraćanju pozvao sve muslimane da se čvrsto drže Allahovog užeta, da se čvrsto drže zajednice i da se nikako ne razjedinjuju, jer je to garant uspjeha naše zajednice i države. A potom je čestitao Amir-ef. na tituli hafiza Kur’ana i uručio mu hafisku diplomu.

Po dopuštenju Reisu-l-uleme obratio se i glavni imam hafiz Amir-ef. Mahić, koji je nakon zahvale Reisu-l-ulemi i visokim zvanicama na dolasku, istakao da je prvo zahvalan Uzvišenom Allahu što ga je počastio da postane hafiz,  te da ova hafiska dova nije samo njemu, nego i svim njegovim Kozarčanima, potom se zahvalio svojoj porodici koja mu je uvijek bila potpora u toku učenja hifza.

Posebne izraze zahvalnosti je iskazao svome muhaffizu hafizu Edinu-ef. Bukvi, na trudu kojeg je uložio da bi ga podučio hifzu, te da najveće zasluge što je on danas promovisan u hafiza Kur’ana pripadaju upravo njegovom muhaffizu.

Hafiz Amir-ef. je sin rah. Asima i Šefike-hanume. Rođen je 3. juna 1982. godine u Prijedoru. Osnovno obrazovanje je započeo u Kozarcu, a okončao u Francuskoj. Nakon toga pohađao je medresu Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu, koju je završio odličnim uspjehom. Svoje obrazovanje nastavio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na kojem je diplomirao i stekao zvanje profesora islamske teologije. Na matičnom fakultetu 2016. godine, uspješno je okončao magistarski studij odbranom teze pod naslovom: “Doktorski rad Mehmeda Begovića: De l'évolution du droit musulman en Yougoslavie” i stekao zvanje magistra islamskih nauka iz oblasti šerijatskog prava. Na istom fakultetu je nastavio i doktorski studij kojeg, nakon okončanih ispita i ostalih pripremnih radnji za doktorski rad, privodi kraju pišući rad na temu: “Primjena šerijatskog porodičnog prava u zemljama Magreba”.

Hafiz Amir-ef. je od 2002. godine imam svog rodnog džemata Kamičani, a od 2007. godine obavlja i dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac. U dva mandata je bio član Sabora Islamske zajednice u BiH. Bivao je članom niza odbora i različitih tijela u strukturama Islamske zajednice i izvan nje. Inicijator je i aktivni učesnik većeg broja uspješno realiziranih i pokrenutih projekata. U braku je sa Fatima-hanumom i ima petero djece: Aminu, Zekerijju, Lejlu, Sumejju i Sumejru.

Hafiz Amir-ef. je polaganje hifz pred komisijom Rijaseta IZ-e završio 24. aprila, a njegov muhaffiz je bio hafiz Edin-ef. Bukva, imam Čaršijske Šerefuddin Bijele džamije u Visokom, kojem je Amir-ef. šesti hafiz koji je uspješno polozio hifz pred komisijom.

(www.medzliskozarac.ba)