Hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla jedan je od učača hafiske mukabele u džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli. Hifz je počeo učiti dok je još bio učenik Behram-begove medrese, a pred Rijasetovom komisijom hifz je položio 2002. godine dok je bio student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Muhaffiz mu je bio kurra hafiz dr. Dževad Šošić, profesor na FIN-u.

– Ljudi su generalno skloni griješenju, a Uzvišeni Allah iz svoje milosti daje nam priliku u toku godine dana da nas za mjesec dana očisti od grijeha i da nam promijeni život i ja bih ramazan možda i tako i shvatio i poslao poruku da je, ustvari, ramazan jedna velika prilika da promijenimo svoje živote, a svi imamo potrebu da svoje živote promijenimo nabolje i iskoristimo tu priliku – kaže hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Ajet kojem se hafiz Huskanović rado vraća u ramazanu jeste 185. ajet sure El-Bekare koji, upravo govori o ramazanu, a posebno dio ‘Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate’. Svemoćni Gospodar, napominje hafiz Huskanović, nam želi u svakom momentu i svakom dobru pomoći i olakšati. Hafiz Huskanović govori o poruci prvog džuza današnje mukabele.

– Prva sura je Fatiha, a prvi ajet je bismila: Sa imenom Allah, Milostivi, Svemilosni ili U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog u kojoj su spomenuta dva Božija imena Er-Rahman i Er-Rahim. U sve unesimo milost i samilost i otvorit će nam se vrata beskrajne Allahove milosti – kaže hafiz Huskanović.