Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je u subotu, 11. novembra ove godine, svečanoj hatma-dovi za dvadeset i dva polaznika mektepske pouke Medžlisa Islamske zajednice Janja.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju na ovoj svečanosti naglasio da nema ništa vrijednije od Kur'ani-kerim jer je to Allahov govor, Njegova poruka, Plemenita knjiga.

– Čast je doživjeti da naša omladina u ovom vremenu istraje na velikom mektepskom zadatku i nauči kvalitetno učiti Kur'ani-kerima. Čestitam im od srca i Allaha, dželle šanuhu, molim da čuva ovu našu djecu, da im pruži Svoju milost i pomoć. Čestitam glavnom imamu hafizu Omer-ef. Camiću i svim muallimima te roditeljima ove djece. Dočekali ste jedno veliko dobro. Neprestano zahvaljujte Allahu, dželle šanuhu, na ovoj velikoj milosti. Ovdje u Janji ima puno vrijednosti i blagostanja a najvažnije je blagostanje u duši. Mnogi imaju dunjalučka izobilja ali samo ta dimenzija ne može potpuno usrećiti čovjeka. Zato smo danas ponosni na naš mekteb, učitelji, muallime i zahvalni smo im, kazao je Muftija te je pozvao prisutne da svoju djecu redovno šalju u mekteb.

Govoreći o ajetim Sure El-Enfal, muftija Fazlović je ukazao na osobine pravih vjernika, njihov odnos prema Allahu, dželle šanuhu i poslaniku Muhammedu, alejhi selam, Kur'ani-kerimu, zikru, obavljanju namaza i merhametu.

– Neka se u našim kućama redovno uči Kur'ani-kerim. Neka se umjesto nekih drugih sadržaja često sluša učenje Kur'ana. U tim kućama su meleki, dobrota, nafaka… Kada se uče  Allahove veličanstvene riječi, iman se učvršćuje. Zato je i naša radost danas ovako velika, zajedno sa ovim evladima, sinovima i kćerima našega naroda, kazao je muftija Fazlović.

Glavni imam Medžlisa Islamke zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić se zahvalio muftiji Fazloviću na prisustvu ovoj svečanosti, istakavši da su svršenici hatme jedna izuzetno dobra generacija polaznika mektepske pouke.

– Nije lahko naučiti djecu da uče Kur'an. Potrebno mnogo rada i strpljenja te dobra povezanost muallima, roditelja i djeteta. Zato je ovo danas svečanost za polaznike mektepske pouke, ali i njihove roditelje i muallime. Svima vam čestitam, moleći Uzvišenog Allaha da naše uspjehe poboljša i naš rad učini kvalitetnim kako bi On sa svima nama bio zadovoljan. Ovo je vrijedna generacija i već je četvero od njih dvadeset i dvoje upisalo Berham-begovu medresu. Među njima je mnogo onih mlađih i mi muallimi imamo još prostora za rad s njima, kazao je glavni imam Camić, te je naglasio kako će Medžlis IZ Janja nagraditi ovu vrijednu omladinu, kao što je to i ranije bila praksa.

Svečanosti u Atik džamiji u Janji prisustvovali su i glavni imam Medžlisa IZ Bijeljina Samir-ef. Camić, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, predsjednik MIZ Janja hafiz Fahret Baćevac, imami i vjeroučitelji, te brojne džematlije.

Svjedodžbe o proučenoj hatmi danas su dobili polaznici mektepske pouke: Ibrahim Zvorničanin, Emir Velagić, Ahmed Hadžić, Emina Jusić, Behija Talović, Aiša Aletović, Elma Baćevac, Adnan Bajrić, Selma Hrustanbegović, Festim Kabašaj, Ajla Jusufović, Ajdin Terzimustafić, Alma Đezić, Amila Musić, Medina Mehanović, Sajra Memić, Ilham Cifrić, Halima Aletović, Lamija Rešidović, Daris Alihodžić, Mahir Cifrić i Nedžla Baćevac.

Njihovi muallimi su: Adem-ef. Gutić, Omer-ef. Jakupović, Kemal-ef. Gutić i Dženan-ef. Karasalihović.