Hatmenska svečanost za dvanaest polaznika mektepske pouke u džematu Prutače, Medžlis Islamske zajednice Brčko, održana je u subotu 4. juna 2022. godine.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. U svome obraćanju muftija Fazlović je istakao važnost znanja, posebno onog znanja koje se odnosi na učenje i izučavanje Kur'ani-kerima.

“Znanje je najdragocjenije dobro. Ni jedno blago se ne može uporediti sa znanjem. Uz znanje je odgoj, svijest i moral. Hvala Allahu, dž.š., da se možemo radovati uspjehu naše djece, mlade generacije. U tome je naša nada i snaga”, poručio je muftija Fazlović te je kazao kako se često naša vjera islam poredi s vodom koja je potekla s izvora. Taj izvor o kojem se govori je Kur’ani-kerim, Knjiga Veličanstvena. Istakao je da nema dobrih učenika bez dobrih učitelja, te je čestitao džematskom imamu Miralem-ef. Hanušiću, glavnom imamu Mustafa-ef. Gobeljiću, MIZ Brčko i džematu Prutače.

“Ova manifestacija koja je vezana za naše polaznike mekteba ne govori samo o njima. Nema ovakvih rezultata ako nema svijesti u našim kućama, kod roditelja. Dobar mekteb u nekom džematu znači da je jak duh naroda toga mjesta. Čuvajmo naše porodice”, poručio je muftija Fazlović istakavši vrijednosti koje su se zadržale i koje se i danas čuvaju u našim porodicama i džematima.

Prisutnima su se obratili glavni imam Mustafa-ef. Gobeljić i imam Miralem-ef. Hanušić. Oni su se zahvalili muftiji Fazloviću na podršci ovom džematu i medžlisu. Izrazili su sreću i zadovoljstvo što se džemat Prutače razvija i što ima vrijedne polaznike mektepske pouke i vrijedne džematlije.

Hatmenski ispit u džematu Prutače položili su: Kantić Armela, Ribić Alma, Bešić Emina, Mujkanović Ajla, Mujkanović Aldin, Fazlović Bakir, Sejdić Medina, Joha Armela, Bećić Elmira, Bećić Amila, Kantić Ajsela i Joha Edna.

Tokom ove svečanosti dodijeljene su i zahvalnice pojedincima za doprinos u radu i razvoju džemata i džamije Prutače. Zahvalnice su dobili Cvolić Enes, Bećirović Šaban, Šabanović Abdulaziz, Jukan Bajro, Isić Ibrahim, Fazlović Enver, Fazlović Ibrahim, Fazlović Hamid i Pekić Nihad.