U subotu 8. muharrema 1436. h.g. (1. novembra 2014. godine) bilo je naročito svečano u povratničkim džematima u općini Ugljevik.

Lijepi povod radosti džematlija i njihovih gostiju bile su svečane hatmenske dove troje novih učača Kur`ana. Na ovaj veliki, svečani i sunčani dan u džamijama Atmadža i Hajrija okupio se veliki broj muslimana s područja MIZ Bijeljina, ali i okolnih medžlisa. Hatmenske dove, u Atmačićima nakon podne namaza i u Srednjoj Trnovi nakon ikindija namaza, svojim nastupom upotpunili su članovi hora Mektebskog centra u Bijeljini.

U ovim džematima koji organizacijski pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina, prvi put u proteklih četrdesetak godina, hatme su, hvala Allahu dž.š., završili polaznici mekteba Melisa Mujkić, džemat Atmačići (muallim Irfan-ef. Grabčanović), te Samila Nuhanović i Nasir Ahmetović, džemat Srednja Trnova (muallim Mujaga-ef. Cifrić).

Ovim svečanostima je prisustvovao i muftija tuzlanski, koji je uručio svedodžbe o završenim hatmama. U ovoj prilici on je kazao:

„Vi ste džematlije u ovim džematima u koje je zaista lijepo doći. Drago mi je što vidim da ovo nije radost koja je u okvirima samo ovog džemata nego je radost koja odjekuje dalje, do Bijeljine i Janje. Drago mi je da je ova naša omladina povod na koji ste vi ponosni. Ovo je jedan veliki dan za muslimane, za imame, za polaznike mekteba. Ako je mekteb živ onda imamo budućnost, imamo nadu,“ kazao je muftija Fazlović u obraćanju džematlijama, istaknuvši da je ovo veliki korak i da nije lahak korak. „Život na dunjaluku nije samo lahkoća, on ima i svoje poteškoće. Sa jednog brežuljka vidio sam četiri džemata, četiri munare. To je jako lijep i nezaboravan prizor. Vidjeli smo dosta djece i to je doista lijepo. Nema života bez djece, a ovdje ima i ezana i ima mekteba. Veliki je bereket da ste uspjeli da obnovite svoj život. Vratili ste se i mnogo toga ispočetka uradili. A to nije lahko. To je teško i zamisliti, a kamo li tim putem i proći. Da su bogdom i mnogi drugi uspjeli kao što ste vi. Nemojte se kolebati, nemojte imati nikakvih dilema. Nigdje nećete naći ovoliko rahatluka koliko imate ovdje. Ja znam da to nije veliki rahatluk, ali nema rahatluka ako ga čovjek ne osjeti u svojoj duši, u svom srcu. Ovo je lijepa i prelijepa gruda naše domovine,“ kazao je muftija Fazlović, posebno naglasivši:

„Ova djeca pokazala su svima nama da su se osposobili učiti Allahovu Knjigu. Ovoj našoj djeci čestitamo i očekujemo od njih da budu uspješni u svemu što su njihove trenutne zadaće. Naša djeca, naša omladina trebaju da se školuju, da čuvaju svoj moral, da čuvaju ljudske vrijednosti, da se druže, da ostanu na pravom putu i ja im u tome želim uspjeha.“

Muftija Fazlović je posjetio i Azizija džamiju u džematu Glinje, gdje je u toku rekonstrukcija prozora, vrata i unutrašnjosti džamije, te je proučio Fatihu na šehidskom spomen-obilježju u džematu Srednja Trnova. Interesirao se za socijalno i duhovno stanje oko 2.000 povratnika u ovim džematima, koji uglavnom žive od poljoprivrede, stočarsva i voćarstva. Muftija je izrazio zadovoljstvo što su svi mektebi materijalno i tehnički upotpunjeni novom opremom, obezbijeđenom uz pomoć Muftijstva tuzlanskog i turske organizacije TIKA.

Domaćini muftiji tuzlanskom bili su glavni imam MIZ Bijeljina Samir-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja Omer-ef. Camić, džematski imami džemata Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova (Damir-ef. Čokić, Irfan-ef. Grabčanović, Alan-ef. Hrustić, Mujaga-ef. Cifrić), te mutevelije Salko Bubić, Dževid Ahmetović, Ahmed Čolić i Velija Tupković, sa članovima džematskih odbora. Uz njih su bili i predsjednik i sekretar IO MIZ Bijeljina Emir Musli i Damir Salkanović, imam Atik džamije u Bijeljini Mirsad-ef. Okanović, rukovoditeljica Hora Mektebskog centra Bijeljina muallima Enisa Okanović, odbornik u SO Ugljevik profesor Nihad Redžić te Senija Bubić.

{gallery}0311140{/gallery}