Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko i ove godine je povodom obilježavanja Svjetskog dana hidžaba organizovao niz aktivnosti.

Aktivistice Odjela su u subotu 1. februara 2020. godine prolaznicama na brčanskom Trgu mladih poklanjale ruže, mahrame i promotivni materijal, kako bi ih upoznale s načinom života žena sa hidžabom i pozvale da prisustvuju centralnom programu kojeg su ovim povodom organizirale u brčanskom Domu kulture.

Cjelovečernji program posvećen Svjetskom danu hidžaba i ove godine je zaokupio pažnju brčanki koje su do posljednjeg mjesta ispunile salu Doma kulture. Program je obilovao nizom sadržaja a neizostavni dio programa bila je i modna revija žena i djevojčica sa hidžabom pod nazivom „Hidžab, moja snaga i moj ponos“.

Prisutnima su se obratile Behija Hodžić, koordinatorica Odjela, te Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

“Mahrama olakšava korake na našem putu života. Hidžab ili mahrama je jasna i glasna izjava pripadanja – ja sam muslimanka. Svoje mahrame stavljamo s osmjehom na licu i kada smo ispred ogledala naš osjećaj ponosa i zadovoljstva je veliki. Tada osjećamo i spoznajemo suštinu svog hidžaba. Mahrama je i stalni podsjetnik da nastavimo težiti i oblikovati se u svom ličnom i duhovnom napretku, a naše prisustvo je podsjetnik drugima da ova vjera neće nestati”, kazla je prof. Fazlović.

Za kulturno-umjetnički dio programa pobrinule su se Nermina Sinanagić, Azra Halilović, Irma Hajdić, Ajla Kalesić i Dalija Avdić .

Pored pomenutih sadržaja program je imao i humanitarni aspekt a radi se o izložbi i prodaji dekupaž radova aktivistica Odjela. Ukupan prihod je namijenjen za pomoć socijalno ugroženim učenicima sa područja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Cilj ove manifestacije prije svega je, kako je kazala koordinatorica Odjela za brak i porodicu Behija Hodžić, da se žene upoznaju sa onim šta mahrama. Učešće u organizaciji manifestacije uzelo je oko 100 žena, među njima je bilo i djevojaka koje ne nose mahramu, ali su iskazale želju da na jedan dan i one osjete šta to znači nositi hidžab.

Programu u Brčkom je prisustvovala Amina Đulović, stručna saradnica Muftijstva tuzlanskog, kao i koordinatorice odjela za brak i porodicu sa svojim aktivisticama iz Bosanskog Šamca, Orašja, Čelića, Janje i Tuzle.