Dana 29.3.2016. godine realizovan je projekat hortikulturnog uređenja dijela dvorišta Gradske džamije u Srebreniku, gdje je zasađeno 87 stabala hortikulturnih vrsta drveća.

Neka od njih su vrlo rijetke vrste koje će ukrasiti ovaj harem: katalpa kuglasta, kesten divlji, smreča srebrena, bor mugo, bor vajmutou, japanska jabuka, trešnja pendula, glog crvenocvati, bagrem kuglasti, japanska trešnja, tuja aurea i mnoge druge. Koristimo priliku da se zahvalimo donatorima Edinu i Hasiji Buldić vlasnicima firme Kopex, kao i mr. sc. Almiru Buljubašiću dip. ing. šum., na stručnoj podršci i nadzoru.

Ova aktivnost sprovedena je inicijativom džematskog odbora džemata Centar Srebrenik, na čelu sa predsjednikom džematskog odbora Dževadom Šehrićem i imamom Gradske džamije Emir ef. Brašnjićem. Ovaj džemat izuzetnu pažnju posvećuje ekologiji, tako da su prije četiri godine u dvorište džamije zasadili preko 60 ruža, a prije tri godine 70 čempresa. Prije dvije godine, dvorište džamije je ukrasila i prelijepa fontana. Emir ef. Brašnjić, imam džemata, je kazao: ˝Naš Poslanik je bio pionir u očuvanju prirodne okoline i mi to slijedimo. Cilj nam je da harem naše džamije bude najljepši park u gradu, gdje će vjernici moći uživati i odmarati se. Ovaj projekat hortikulturnog uređenja još nije završen, nastavit ćemo sa radom ako Bog da˝.

{gallery}0204160{/gallery}

D.B.