Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović održao je u petak, 24. marta 2023. godine, hutbu u Džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli.

U svojoj prvoj ramazanskoj hutbi muftija Fazlović je govorio o ramazani-šerifu i postu te je džematlijama prenio poruke iz hutbe reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Hutbu muftije Fazlovića objavljujemo u cijelosti:


U ovom odabranom danu džume-namaza, i odabranom ramazanskom danu, upućujemo zahvalnost Allahu Milostivom. On je naš Gospodar. On je Vladar naših sudbina. Nafaku nam i bereket daje, zdravlje i sreću, iskušenja i opomene. Zahvalni smo Mu na svemu što nam odredi! On Uzvišeni nam je iz Svoje neizmjerne riznice darovao ramazan, mjesec u kojem se možemo osnažiti i pročistiti, obnoviti naše posrnulo duhovno biće, oplemeniti sebe i našu zajednicu.

Salavatom i selamom prisjetimo se Njegovog miljenika i poslanika Muhammeda, s.a.v.s., i rahmeta koji je, njegovim dolaskom, prekrio sve svjetove. Selam upućujemo i njegovj časnoj porodici i plemenitim ashabima.

Cijenjena braćo i sestre!

Prvo, po čemu je Allah, dž. š., kod Kojeg je u Njegovoj Knjizi broj mjeseci dvanaest, između njih izdvojio i u Kur’anu poimence spomenuo ramazan, početak je objavljivanja Kur’ana plemenitog u njemu. ”U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, Upute za ljude, i jasnih dokaza Prave staze i lučenja istine od laži.” (El-Bekare, 185).   Gospodar Prijestolja, Veličanstveni je sa Pomno Čuvane Ploče (Levhi-mahfuza) ljudima objavio ajete Kur’ana Veličanstvenog, čije će ih čitanje i razumijevanje uputiti i jasno im pokazati Pravu stazu. Stoga se u samo jednu noć, Lejletul-kadr, u kojoj je potekla Istina sa Izvora, uokviruje hiljadu mjeseci zemaljskog života, jer se u njoj ostvaruje Odluka čovjekovog susreta sa Najvišim Dobrom.

U ramazanu oživljava sjećanje na Bedr, također Dan Velike odluke (Jevmul-furkan) da se ukupnom vlastitom žrtvom, uz pouzdanje u Allaha, dž. š., ostvari pobjeda istine nad neistinom i svim prividima ovog svijeta.

Ramazan je mjesec svekolikih uspjeha, jer Allah, dž. š., u njemu na vjernikovom putu pruža olakšanja: ”Allah želi da vam olakša, a ne oteža.” (El-Bekare, 185)  Zato što nam je Allah, dž. š., ukazao na Pravu stazu, a to je jedina staza na kojoj se potpuno uspijeva, On nas poziva da Ga veličamo i iskreno Mu zahvaljujemo. Ipak, svoju najintenzivniju vezu sa ramazanom i najviši stupanj bogobojaznosti svaki musliman pokazuje posteći ramazanske dane.

Kur’anski poziv vjernicima da poste sadrži sljedeće riječi:

”O, vjernici, propisuje vam se post, kao što je propisan i onima prije vas da biste bogobojazni bili.”  (El-Bekare, 183).

Muhammed, a. s., rekao je u hadisi-kudsiji:

“Allah kaže: ‘Postač ostavlja svoje jelo, svoje piće i ukroćuje svoju strast radi Mene. Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem.” A druga verzija ovog hadisa glasi: “Svaki posao pripada čovjeku osim posta. Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem.”

Post je istinski znak čovjekove vjere u Boga i svijesti o njegovom Stvoritelju. Riječi u gornjem hadisu, također, znače da onaj koji se odlučio postiti čini to na temelju svoje iskrenosti, ihlasa u vjeri. Zato Allah, dž. š., post prisvaja Sebi, te za njega obećava posebnu nagradu u odnosu na sve ostale ibadete.

Braćo i sestre!

U svojoj tradicionalnoj hutbi na početku ramazanskog mjeseca reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović uputio nam je i sljedeće nasihate i poruke:

Ramazan je prilika za svakog od nas da ubere plodove svoje pobožnosti, dobročinstva i strpljivog služenja zajednici vjernika. To je vrijeme u kojem svako od nas treba da pogleda u svoj životni zavežljaj i pripremi svoju ahiretsku poputninu i ispuni je bogobojaznošću i dobrim djelima. To je ono što Uzvišeni od nas želi: predanost Njemu pobožnošću, dovama i postom i služenje zajednici djelima koja će koristiti ljudima.

Svako od nas, svaki muškarac i žena, svjesni su znakova Božije blizine u sebi i oko sebe. Svako od nas je svjestan da ga od Božije milosti može udaljiti samo njegovo prokletstvo. Potvrđuju nam to riječi Milostivog: ”A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli. Zato neka oni pozivu mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu.” (El-Bekare, 186)

Usamljen je samo onaj čovjek koji ne želi Božiju blizinu, dok onaj koji se svojim skrušenim dovama obraća Stvoritelju ne može biti ni napušten niti usamljen. Allah, neka je uzvišeno Njegovo ime, uvijek se odazove našim dovama. Mi ovih dana živimo vrijeme u kojem su nebesa otvorena, zastori i perde podignute, vrijeme u kojem se primaju naše dove i naša dobra djela. Eto nam veličanstvene prilike da se odazovemo ovom pozivu našeg Gospodara, da živimo u okrilju milosti Njegove, da ištemo od Njega uputu, zdravlje, uspjeh na oba svijeta, snagu protiv dušmana, a samilost i mehko srce prema braći i prijateljima, da nas i naše najmilije sačuva smutnje i zavade…

Poslanik Muhammed, a.s., učio nas je da je vjera savjet, nasihat. Zato naš stil života i naše svakodnevno postupanje treba da budu u skladu s našom vjerom. Mi treba da smo prvaci u dobru i dobročinstvu, u predanoj i iskrenoj pobožnosti, u brizi o sebi, svojima najmilijim i drugima s kojima živimo, u aktivnom doprinosu našoj zajednici i građenju njenih poluga…

Kao vjernici koji drže do Božije riječi, pozvani smo njegovati umjerenost u svemu, pozvani smo živjeti u miru sa sobom i s drugim ljudima, pozvani smo kloniti se grijeha i pretjerivanja svake vrste.

Ramazansko vrijeme je dragocjeno. Vrijednost svakog dobra se u ovom mjesecu uvećava, kako nas je o tome Vjerovjesnik obavijestio. Provedimo ovo vrijeme u ibadetu, i to u što više i što raznovrsnijih ibadeta. Trebamo se truditi i nastojati da ne povrijedimo njegovu svetost, ni u kući ni na ulici, niti ijednom riječju i ijednim postupkom. Neka nam posebno u ovim danima, ali i u svim drugim, bude vodilja Božija riječ, koju je On objavio u ramazanu.

Draga braćo i sestre.

Poslanik, a.s., skretao nam je pažnju u svakoj prilici na našu siromašnu braću i sestre, a posebno u ramazanu ta pažnja treba da bude velika a naše milosrđe izdašno. Ta briga je trajna obaveza vjernika. Onoga ko pomogne svom bratu i sestri Allah će sačuvati strahota Sudnjega dana.

Ovo je vrijeme u kojem dove upućujemo za Božiju milost prema svakom stradalniku u ratovima, poplavama i zemljotresima. Svaki od njih je u našem srcu i našoj dovi.

Molimo Allaha da omekša i oživi tvrda i mrtva srca onih koji nose ovozemaljsku odgovornost za sudbinu svijeta.

Molimo se za djecu u Siriji, Palestini, Jemenu i Ukrajini.

Prihvatimo odbačene i isključene iz našeg društva, pomozimo da osjete ljubav i samilost koja im se godinama uskraćuje. Neka svjetlo ramazana obasja i njihove napaćene duše u našim dovama i našem milosrđu.

Zamolimo, braćo i seste, milostivog Allaha da naša slijepa srca progledaju i vide ono što oko ne može vidjeti.

Zamolimo Ga da u ovom odabranom mjesecu spusti Svoju milost među zavađenu braću i sestre.

Molimo Ga da nam oprosti grijehe i pogreške koje smo počinili javno i tajno i da iz naših srca otkloni zlobu i zavist prema ljudima.

Gospodaru naš, primi od nas naš naš namaz, naš post, naš zekat i sadekatul-fitr i fidiju od bolesnih.

Allahu svemogući, povrati bolesnima zdravlje, a siromašnima povećaj opskrbu.

Olakšaj naše terate i utješi nas, i uputi nas Pravim putem.

Mi se uzdamo u Tvoju milost i Tvoj oprost.

Amin!


Tuzla, 24. mart 2023./2.ramazan 1444. god.